Підприємства бронюватимуть працівників за оновленими правилами


Підприємства бронюватимуть працівників за оновленими правилами

Кабінет Міністрів продовжив на місяць строки дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно з постановою Уряду № 76.

Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 7 травня 2024 року. Продовження стосується тих відстрочок, що не закінчилися на день ухвалення постанови. Воно відбуватиметься автоматично.

Зазначимо, що 18 травня набуде чинності Закон України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що передбачає зміни в законодавстві щодо бронювання військовозобов’язаних. Як пояснив заступник Міністра економіки Ігор Фоменко, наразі Уряд працює над розробкою відповідних урядових актів.

 

«Водночас, щоб у цей перехідний період запобігти зупинці критично важливих для економіки підприємств, та з метою забезпечення потреб оборони та населення, ми продовжуємо терміни дії відстрочок на місяць. Надалі підприємства матимуть змогу бронювати працівників вже за оновленими правилами», — зазначив Ігор Фоменко.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Чому заброньованому працівникові може прийти повістка

У Комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки пояснили, чому може бути так, що працівник підприємства заброньований, але при оновленні даних у ТЦК та проходженні ВЛК отримав повістку.

Підприємствам варто пам’ятати про строки бронювання своїх працівників. Крім того, самі керівники підприємств можуть оновити дані військовозобов’язаних працівників. На цьому наголосив народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко за результатами засідання підкомітету з питань безпеки у кіберпросторі, урядового зв’язку, криптографічного захисту інформації Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки.

Крім народних депутатів у засіданні взяли участь представники Міністерства оборони, Міністерства цифрової трансформації, Мінекономіки, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Генеральний штаб ЗСУ.

Темою наради було питання бронювання працівників об’єктів, які визнані критично важливими підприємствами (звʼязок), та працівників оборонно-промислового комплексу.

Акцентовані практичні проблеми при бронюванні працівників телекомунікаційних операторів та працівників оборонно-промислового комплексу, в тому числі новостворених підприємств, які виробляють засоби РЕБ та БПЛА.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

«Станом на зараз діє постанова Кабінету Міністрів України № 76, яка визначає критерії та механізми бронювання. Зараз триває дискусія щодо зміни постанови, але поки це суто дискусія.

Більшість випадків, коли з підприємства мобілізували працівника, сталася через нездатність керівництва або посадової особи вчасно оновити бронювання та КВ підприємства. І коли десь відбувається «розрив у часі» щодо працівника, ТЦК в межах чинного закону, мають повне право мобілізувати такого працівника. Тому шановні керівники, зверніть на це увагу. Робіть все зазделегідь.

Не обовʼязково військовозобовʼязаним працівникам ходити до ТЦК, адже оновити їх дані можуть безпосередньо самі керівники, або посадові особи підприємства.

 

Дивимось постанову КМУ № 1487. Там є форми, як це робити» — підкреслив Олександр Федієнко.

«Багато хто скаржився, що доволі довго відпрацьовуються документи. Шановні, дуже багато залежить від заявника. Перед тим як подати свій перелік працівників, заздалегідь оновіть їхні дані з ТЦК, перевірте військово-облікові спеціальності, які є дефіцитні, можливо, вже хтось у реєстрі ухилянтів (ТЦК дасть відповідь), ГШ має 10 днів на відпрацювання таких запитів, тому коли у вашій заяві є хтось із такими проблемами (неточна або не достовірна інформація), то вам дадуть відмову, без деталізації» — зазначив член Комітету з нацбезпеки.

«ФОПи, для вас нічого втішного. Все, як і було, бронювання немає» — додав він.

Також він навів приклад, коли працівник підприємства був заброньований, але під час оновлення даних в ТЦК та проходження ВЛК працівник отримав повістку зʼявитись до ТЦК на наступний день після закінчення терміну дії бронювання.

«Якщо ви як підприємство невчасно перебронюєте такого працівника, ТЦК має повне юридичне право його мобілізувати. Тому не забувайте про терміни, та робіть висновки.

Мінекономіки, готує наказ, щоб на місяць подовжити раніше видані накази. Це повʼязано з вступом в дію Закону про мобілізацію.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Взагалі, питання бронювання це вкрай складне питання. З одного боку, нам потрібні військовослужбовці, з іншого, це економіка країни, підприємства ОПК, звʼязок.

Якщо ви знаєте випадки, коли ТЦК мобілізувала працівника ОПК який мав бронювання, просимо негайно повідомляти комітет» — пояснив Федієнко.

За його словами, представник Мінстратегпром під час дискусії пообіцяв, що їх критерії будуть переглянуті. «Підприємства які займаються РЕБ та БПЛА вони досить молоді, а критерії МСП, які зараз діють, розроблені для підприємств які працюють роками» — додав він.

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Травнева акція

Матеріали до теми


Кабміном внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком
Уряд знову вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів ...