Перевірки бізнесу. Чи дійсно уряд захистить підприємців від зловживань


Перевірки бізнесу. Чи дійсно уряд захистить підприємців від зловживань

360 обшуків на місяць і понад 4 тисячі на рік. Такі дані оприлюднили юристи компанії Юскутум. За їхньою інформацією, загальна кількість обшуків, що провели правоохоронці цього року, приблизно дорівнює тій, що і минулого. Це всі обшуки загалом, але значна частина з них стосується бізнесу. Про це йдеться в сюжеті Радіо НВ.

Проблема перевірок в Україні

Раніше спостерігалася певна сезонність у процесі проведення обшуків. Якщо аграріїв обшукували восени, коли вони ризикували врожаєм, то обшуки в IT-сфері припадали на кінець весни – початок літа. У цьому ж році ніякої системності в обшуках немає. І вони можуть відбутися в будь-який момент. Як стверджує юрист Артем Афян, введення воєнного стану в деяких регіонах може лише додати приводів для тиску на бізнес. Закони “Маски-шоу стоп” не замінять необхідних реформ і поки правоохоронці хотітимуть ними нехтувати, вони знаходитимуть для цього спосіб та привід, каже юрист.

Введення воєнного стану в деяких регіонах може лише додати приводів для тиску на бізнес

“Перевірки, в принципі, самі по собі в Україні є проблемою, тому що в нас частина законодавства дуже зарегульована, є старі архаїчні норми, недолугі норми. Не всі їх можна виконувати. Влітку, наприклад, відновили цілу купу будівельних норм, які діяли ще за радянських часів. Вони абсолютно не враховували, наприклад, можливостей будівництва за допомогою нових матеріалів. І, звісно, їх ніхто не виконував, тому що через це будівництво б здорожчало у два чи три рази. Є надлишкові повноваження контролюючих органів. Мені видається, що чим більше прозорості порядку проведення перевірок внесуть, тим буде краще”, – говорить Афян.

Як зміниться система нагляду

З 1 січня наступного року в Україні зміниться система нагляду за бізнесом. Більше не буде перевірок за формальним принципом. Головним критерієм стане безпека бізнесу для людей. Про це розповів прем’єр Володимир Гройсман. Тобто він – за впровадження в Україні ризик-орієнтованого підходу до перевірок підприємств. Перевірки компаній відбуватимуться відповідно до попереднього плану, що буде абсолютно відкритим. Керівник підприємства на сайті inspections.gov.ua може дізнатись, хто і коли буде перевіряти його бізнес. До того ж, прийти з перевіркою зможуть лише ті контролери, які мають чек-лісти конкретних ризиків діяльності компанії.

“Ми змінили взагалі систему нагляду. Зараз вона буде ризик-орієнтованою. Нас не цікавить формально, підписано на розетці 220 чи не підписано. Для нас важливо, на цьому об’єкті безпечно для людей, чи ні. Підприємців, бізнес ми будемо захищати. Я не дам жодній контролюючій структурі перевищувати свої повноваження для того, щоб на когось чинити тиск”, – заявив прем’єр.

Перевірки та боротьба з тіньовою зайнятістю

Критерії ризику розробляються самими контролюючими органами. А отже, є можливість для зловживань, наголосив у коментарі Радіо НВ голова всеукраїнського громадського об’єднання Союз захисту підприємництва Сергій Доротич. За його словами, мораторій на сьогодні практично не діє, існує лише планове проведення певних заходів деякими службами, особливо ДСНС. Водночас контрольних заходів стало набагато більше, порівняно із 2015-м роком. Наприклад, зараз в Україні чинна постанова Кабміну Про інспекцію праці у промисловості і торгівлі. Вона дає повноваження представникам держорганів з праці приходити на підприємство у будь-який час і проводити на ньому відеозйомку. Підприємці вважають, що це порушує українське цивільне законодавство. Втім, суд про її скасування програли.

Контрольних заходів стало набагато більше, порівняно із 2015-м роком

“Якщо проаналізувати всі заяви уряду, вони діаметрально протилежні. З одного боку, на одному зібранні прем’єр розказує, що нам треба боротися з тіньовою зайнятістю і всіляко сприяти перевіркам охорони праці. Це коли вони збираються з приводу соціально незахищених верств населення. Друга зустріч у нього відбувається з бізнесом, і він розказує, що перевірок буде менше, перевірки будуть ризик-орієнтовані”, – говорить Доротич.

Джерело: biz.nv.ua

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...