...

Пам’ятайте про небезпеку роботи з пестицидами та агрохімікатами


Пам’ятайте про небезпеку роботи з пестицидами та агрохімікатами

В останні роки у сфері сільського господарства зросла тенденція застосування агрохімікатів при вирощуванні зернових культур, тому потрібно не забувати про небезпеку, яку може заподіяти той чи інший вид агрохімікатів.

Фермерські господарства при обробці сільськогосподарських угідь агрохімікатами повинні повідомляти про це через пресу, сільські, селищні та міські ради, лише в такому випадку можна уникнути порушення законодавства та небезпеки порушення прав та інтересів громадян.

Допущення до такого виду робіт працівників, які не мають відповідного допуску (посвідчення) та висновку медичної комісії заборонено.

В першу чергу працівникам, які будуть працювати з агрохімікатами, потрібно пройти медичний огляд відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 р. № 246. Перед проходженням попереднього (періодичних) медичного огляду фахівці Управління Держпраці спільно з представником роботодавця визначають з якими саме агрохімікатами буде працювати працівник. Це можуть бути пестициди, гербіциди чи добрива. Після проходження медичного огляду працівник повинен пройти навчання та отримати посвідчення про допуск до роботи з агрохімікатами в Управлінні фітосанітарної безпеки.

Пестициди, гербіциди та добрива кожної групи мають різну токсичність, оскільки володіють різними хімічною будовою, складом, фізичними властивостями. Токсична дія залежить від дози хімікату, тривалості надходження, кумулятивних властивостей, знешкодження в організмі і виділення.

Агрохімікати можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й безпосередньо через неушкоджену шкіру і слизові оболонки очей, через травний канал. Деякі з них мають здатність нагромаджуватись в організмі і через тривалий період часу спричиняти хронічні отруєння. Потрапивши в організм, пестициди можуть уражати центральну нервову систему, печінку, нирки та інші внутрішні органи.

Для попередження отруєння чи розвитку професійних захворювань особи, що контактують із отрутохімікатами зобов’язані використовувати справні засоби індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), з урахуванням властивостей препаратів, які застосовуються.

Комплект ЗІЗ — спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи. Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, що добре провітрюється. Забороняється зберігати ЗІЗ в одному приміщенні з пестицидами, відносити додому, носити після роботи. Перед початком роботи з пестицидами у всіх складських приміщеннях і у вагонах необхідно організувати наскрізне провітрювання (не менше 30 хвилин) за допомогою відкривання дверних прорізів, вікон, люків. Повинні бути передбачені санітарно-побутові приміщення для працюючих (роздягальні, душові, туалет, а також кімната прийому їжі).

Перша медична допомога:

  • При ураженні бризками пестицидів або пилом необхідно припинити шкідливу дію отрути, змивши пестицид зі шкіри й одягу. Використайте для цього найближче джерело води, потім якомога швидше помитися з милом під душем. За відсутності душу ретельно вимийте руки, волосся, обличчя, прополощіть водою рот і ніс.
     
  • При отруєнні парами пестицидів іншої особи необхідно винести потерпілого на свіже повітря. Якщо не можете зробити цього, затримавши своє дихання, то скористайтеся захисними дихальними апаратами, перевірте дихання в потерпілого. Якщо він не дихає, зробіть йому штучне дихання і терміново викликайте швидку медичну допомогу.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...