Основні вимоги з охорони праці для слюсаря-ремонтника: домедична допомога


Основні вимоги з охорони праці для слюсаря-ремонтника: домедична допомога

Закінчення. Початок у № 10-2018

Перша допомога при нещасних випадках

Якщо індивідуальний пакет з якихось причин відсутній, то для перев’язки необхідно використати носову хустинку або чисту полотняну тканину.

У цьому випадку краї рани рекомендується обробити розчином йоду (не торкаючись руками рани), та накласти пов’язку.

Домедична допомога при кровотечі

У випадку кровотечі рану необхідно закрити перев’язочним матеріалом (із індивідуального пакета), згорненим у клубок, притиснути зверху, не торкаючись самої рани, і тримати протягом 4–5 хв. Якщо кровотеча зупинилася, тоді, не знімаючи накладеного матеріалу, необхідно покласти поверх нього ще одну подушечку з іншого пакета або шматок вати та забинтувати поранене місце, трохи натиснувши на нього.

У випадку сильної кровотечі, яку неможливо зупинити пов’язкою, до прибуття медичних працівників застосовується стискування кровоносних судин, котрі насичують поранену область, шляхом згинання кінцівки у суглобах, а також притисненням судини пальцями, джгутом або затиском.

У статті «Основні вимоги з охорони праці для слюсаря-ремонтника: домедична допомога» читайте докладніше:
1. Дії при аварійних ситуаціях та допомога в разі нещасного випадку
2. Домедична допомога при кровотечі
3. Перша допомога при переломах, вивихах, забоях.

Важливо!
Джгут накладається за теплої пори року не більш ніж на 2 години, а за холодної — не більш як на 1 годину

За відсутності стандартного джгута артеріальну кровотечу можна зупинити підручними засобами, як-от: ременем, паском, мотузкою, шматком відірваної сорочки тощо.

Після зупинення кровотечі шкіру навколо рани обробляють спиртом, змащують йодом або «зеленкою», накладають стерильну пов’язку.

Перша допомога при переломах, вивихах, забоях

У разі отримання забою потрібно накласти на пошкоджене місце холодний компрес. Забитій кінцівці слід також надати підвищеного положення.

При переломах та вивихах пошкоджену кінцівку необхідно привести до нерухомого стану. Для цього варто прибинтувати кінцівку до шини, фанерної пластини, палиці чи іншого подібного предмета. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев’язки або хустки до шиї та прибинтувати до тіла.

При травмі черепа (ознаками якої є непритомний стан потерпілого після удару по голові, кровотеча з вух або з рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом, снігом, холодною водою) або зробити холодну примочку.

При підозрі на перелом хребта потерпілого необхідно покласти на дошку, не підіймаючи його, та повернути на живіт обличчям донизу, стежачи, щоб тіло не перегиналося, з метою уникнення пошкодження спинного мозку.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №11, 2018.
Автор — Ольга Бутиліна, інженер з охорони праці.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...
Рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам у будівельній галузі
З метою профілактики виробничого травматизму та зменшення кількості випадків травмування працівників під час виконання робіт, Держпраці надає рекомендації з найактуальніших ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...