Протипожежні заходи під час встановлення та експлуатації систем опалення на промислових підприємствах


Протипожежні заходи під час встановлення та експлуатації систем опалення на промислових підприємствах

Під час встановлення вимог проектування до систем опалення на промислових підприємствах необхідно керуватися ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування».
Основні системи опалення на промислових підприємствах:

  • водяне (з радіаторами та конвекторами);
  • парове (з ребристими трубами);
  • повітряне (суміщені з припливною вентиляцією);
  • панельне (зі стояками, які є замоноліченими та з нагрівальними елементами);
  • пічне тощо.

Системи опалення, види та параметри теплоносіїв, а також типи нагрівальних приладів варто приймати згідно з характером та призначенням окремих будинків, споруд та приміщень.

В одноповерхових виробничих приміщеннях в сільських населених пунктах допускається встановлення пічного опалення з площею опалювальних приміщень до 500 м2. При цьому необхідно пам’ятати, що пічне опалення в будинках і приміщеннях з виробництвами, які віднесені до категорій А, Б і В за вибухопожежною та пожежною небезпекою, не допускається.

Забезпечення пожежної безпеки під час експлуатації систем опалення здійснюється згідно з вимогами НАПБ А.01.001-2014 «Правила пожежної безпеки в Україні».

У статті «Протипожежні заходи під час встановлення та експлуатації систем опалення на промислових підприємствах» читайте докладніше: 

1. Врахування заходів пожежної безпеки під час вибору конструкцій печей

2. Про температуру теплоносія при проектуванні систем опалення

3. У яких випадках не застосовують водяне та парове опалення

4. Про опалення приміщень з легкозаймистими та горючими рідинами

У системах повітряного опалення для підігріву повітря можуть використовуватися гаряча вода, пара та газ. Для підігріву повітря в системах повітряного опалення допускається застосування газу в будинках I і II ступеня вогнестійкості в приміщеннях з виробництвами категорій Г та Д за умови видалення продуктів горіння безпосередньо до атмосфери (назовні) або засобами місцевої чи загальнообмінної вентиляції при роботі систем з подаванням повітря лише ззовні (без рециркуляції) та забезпечення вимог щодо чистоти повітря у приміщеннях.

В неопалювальних виробничих будинках та приміщеннях допускається застосування електричного або газового з пальниками інфрачервоного випромінювання опалення, що діє періодично.

Якщо в калориферах застосовують електричні спіралі для опалення приміщень, в яких виділяються пари легкозаймистих або горючих рідин або горючі гази, то у випадку зупинення вентилятора вибухонебезпечна суміш дійде по повітроводах до розпечених спіралей калорифера, станеться її займання, при цьому вогонь пошириться до цеху (приміщення).

У приміщеннях, де виділяються пари легкозаймистих або горючих рідин або горючі гази, теплоносій в калорифері має бути з води або пари, з температурою нижче температури самозаймання парів або газів.

Іноді для економії тепла в разі повітряного опалення застосовують часткову або повну рециркуляцію повітря, при цьому нагріте повітря забирають з того ж приміщення, яке опалюють та, після пропускання через калорифер, подають знов до приміщення. У цьому випадку повітря, яке надходить з приміщення та проходить через калорифер, наповнюється парами легкозаймистих, горючих рідин або газів, концентрація яких може досягти вибухонебезпечного рівня.

Для допоміжних будинків та приміщень виробничих підприємств рекомендується водяне опалення з конвекторами та радіаторами, а також парове низького тиску.

Водяне та парове опалення не застосовується у будинках та приміщеннях, в яких застосовують, зберігають або оброблюють матеріали або речовини, взаємодія яких з водою може призвести до пожежі або вибуху (виробництва, пов’язані з обробкою, застосуванням, зберіганням натрію, калію, літію, карбіду кальцію тощо).

Пічне опалення у допоміжних будинках промислових підприємств застосовувати не дозволяється!

На трубопроводах теплоносія (гаряча вода, пара, конденсат) в місцях перетину перекриттів, внутрішніх стін та перегородок варто передбачити гільзи з негорючих матеріалів, які забезпечують вільне переміщення труб при зміні температури теплоносія.

Повна версія статті — в рубриці «Пожежна безпека на підприємстві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №11, 2018.
Автор — Сергій Семичаєвський, науковий співробітник УкрНДІ ЦЗ

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...