Оприлюднено проєкт Закону України «Про державний енергетичний контроль»


Оприлюднено проєкт Закону України «Про державний енергетичний контроль»

Державна інспекція енергетичного нагляду України продовжує виконувати завдання, спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки країни. Наразі Держенергонаглядом розроблено та оприлюднено проєкт Закону України «Про державний енергетичний контроль», який створює передумови для удосконалення та розвитку системи державного енергетичного контролю.

Підвищення безпеки постачання електричної енергії та природного газу, забезпечення надійного постачання тепла також визначено одним із ключових пунктів Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 березня 2023 року № 221-р.

Необхідність розроблення цього законопроєкту викликана потребою забезпечення можливості імплементації вимог ЄС до чинного законодавства України. Зокрема щодо дієвого державного впливу на суб’єктів господарювання з підготовки об’єктів енергетичної інфраструктури, які перебувають у їх власності, до проходження опалювального періоду, забезпечення сталого та безпечного постачання електричної енергії та природного газу, підвищення рівня надійності та якості енергозабезпечення споживачів.

При цьому підстави і періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю), встановлені Законом України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», не дають змоги реалізовувати дієвий нагляд за суб’єктами енергетики, а мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) призвів до суттєвого зменшення рівня державного нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (063) 590-97-54

Розв’язання існуючих проблем потребує комплексного перегляду державної політики щодо організації контрольних заходів, обумовлених зростанням кількості зауважень до роботи учасників ринку електричної енергії та природного газу, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання, особливо тих, які впливають на забезпечення надійного постачання електричної та теплової енергії, природного газу споживачам.

Відтак законопроєкт «Про державний енергетичний контроль» пропонує нову модель державного контролю у сферах електроенергетики, теплопостачання та на ринку природного газу й започатковує нові засади, які сприятимуть досягненню балансу між вимогами європейської спільноти та українського суспільства. Зокрема, він визначає:

  • правові та організаційні засади, а також основні принципи та порядки здійснення державного енергетичного контролю у галузях електроенергетики, теплопостачання та на ринку природного газу;
  • повноваження органів виконавчої влади в зазначених сферах;
  • особливості здійснення заходів державного енергетичного контролю.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: (063) 590-97-54

Законопроєкт також врегульовує питання здійснення державного контролю за технічним станом та експлуатацією енергообладнання та мереж як основної складової сталого функціонування сфер електроенергетики, теплопостачання та на ринку природного газу.

Крім того, документ врегульовує питання планування заходів державного енергетичного контролю, його інформаційного забезпечення та фінансування, а також здійснення органом державного енергетичного контролю моніторингів діяльності учасників ринку електричної енергії, природного газу та у сфері теплопостачання, технічних аудитів стану діяльності суб’єктів господарювання задля виявлення, попередження та усунення порушень законодавства у цих сферах без застосування санкцій.

Водночас нововведеннями передбачається створення електронної системи енергетичного контролю, яка дозволить автоматизувати процеси планування та проведення заходів державного енергетичного контролю, підготовку, формування та контроль виконання розпорядчих документів органу державного енергетичного контролю та обробку результатів моніторингів, технічних аудитів тощо.

Джерело: Урядовий портал

Документи спеціаліста з пожежної безпеки

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...