Суд заарештував корпоративні права трьох підприємств екснардепа і російського олігарха, які видобувають газ і нафту з державних надр


Суд заарештував корпоративні права трьох підприємств екснардепа і російського олігарха, які видобувають газ і нафту з державних надр

За матеріалами Державного бюро розслідувань, суд заарештував корпоративні права трьох підприємств, які протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища, повідомляє пресслужба ДБР.

“Зокрема заарештовано активи: ТОВ “Сахалінське”; ТОВ “Сіріус-1”; ТОВ “Іст Юроуп Петролеум”. Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА)”, — зазначено в повідомленні в телеграм-каналі.

Як повідомлялося, у лютому 2023 року ДБР спільно з СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр.

У межах розслідування правоохоронці провели обшуки у колишнього народного депутата України VIII скликання. За попередньою змовою з посадовцями ПрАТ “НАК “Надра України”, Держгеонадра, ТОВ “Сахалінське” та комерційними структурами у період 2003-2022 років він завдав значних збитків державі. Можлива сума збитків державі може сягати сотень мільйонів гривень.

Було встановлено, що під патронатом екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з порушенням процедур, через що занижувалася вартість сировини та реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю організатори угоди привласнювали.

Унаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ “НАК “Надра України” та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. І це при тому, що з державного бюджету на розробку цього родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Тривають слідчі дії в межах кримінального провадження відкритого за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

За даними низки ЗМІ, йдеться про колишнього народного депутата від “Народного фронту” Ігоря Котвіцького та Павла Фукса. Котвіцький є великим бенефіціаром ТОВ “Сахалінське”.

Джерело: INTERFAX-Україна

Передплата

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...