...

Не тільки успіх: скандал в Amazon розкрив темну сторону великих корпорацій


Не тільки успіх: скандал в Amazon розкрив темну сторону великих корпорацій

Інтернет-магазин Amazon зазвичай згадується в українських ЗМІ як приклад сучасної прогресивної корпорації, а його власник Джефф Безос – як «візіонер і мрійник, що наближує чудове майбутнє», описане в науково-фантастичних книгах і фільмах. При цьому мало хто замислюється про те, що на цьому «футуристичному» підприємстві працюють найзвичайнісінькі люди. І за свою нелегку роботу вони не отримують належної винагороди.

ЩО ТРАПИЛОСЯ? Amazon – другий за величиною роботодавець США, але платить своїм працівникам зарплату вдвічі нижчу за середню по країні. Про це свідчать дані, опубліковані Державною комісією США з цінних паперів. Як виявилося, «медіанна зарплата» в компанії (тобто зарплата співробітника, який знаходиться рівно посередині зарплатного списку) становить трохи більше 28 тис. доларів на рік. При цьому, в середньому по США «медіанна зарплата» складає близько 40 тис. доларів на рік.

МАЮТЬ ПРАВО? За словами сенатора Берні Сандерса, Amazon має право платити працівникам мізерні зарплати. Однак якщо порівняти зарплати працівників з доходами власників і топ-менеджерів компанії, виходить дуже неприваблива картина. Сам Джефф Безос кожні 10 секунд отримує прибуток, рівний «медіанній зарплаті» на його підприємстві, але його працівники змушені звертатися до держави за соціальною допомогою.

Берні САНДЕРС, сенатор США:

За нашими даними, кожен третій робочий Amazonбідний настільки, що змушений отримувати громадську допомогу, щоб вижити. Вони або є користувачами програмиMedicaid (державна програма медичної допомоги нужденним – EtCetera), або отримують продовольчі талони, або живуть в соціальному житлі.

Сенатор Сандерс дивується, чому держава змушена матеріально підтримувати людей, які працюють на одній з найуспішніших компаній планети. За його словами, Amazon – дуже прибутковий бізнес, для якого не було б великою проблемою збільшити зарплати своїм працівникам.

УСПІХ З ВИВОРОТУКолишні співробітники Amazon нерідко скаржаться на умови праці в компанії. А в квітні 2018 року британський журналіст Джеймс Бладворт, який пропрацював на складах підприємства півроку, поділився своїми враженнями з виданням The Sun. Журналіст розповів, що працівники змушені були справляти малу нужду в пляшки, щоб зайвий раз не відлучатися в туалет і, таким чином, виконати відверто завищену денну норму. А ті, хто ходив до вбиральні занадто часто, ставали першими кандидатами на звільнення.

І ВІН ТЕЖ ?! На невідповідність реальних умов праці прогресивному іміджу компанії скаржаться і робітники заводів Tesla, що належать компанії ще одного популярного «мільярдера-мрійника» Ілона Маска. Працівники розповіли газеті The Guardian, що непритомність, запаморочення і біль у грудях через голод і перевтому – звичайна справа в корпорації Маска. Нерідкі тут і виробничі травми. За даними організації Worksafe, що займається охороною праці, рівень травматизму на заводах Tesla на 31% вищий, ніж у цілому по галузі в США. Робітники скаржаться, що мріяли потрапити на високотехнологічне підприємства, а в результаті заробили міжхребцеві грижі та інвалідність. Відзначимо, що сама компанія на журналістські запити про умови праці відповіла відмовою.

Джерело: Etcetera

Матеріали до теми


Як правильно і безпечно користуватися генератором: поради рятувальників
Через неправильне використання генераторів в Україні фіксують нещасні випадки. Рятувальники дали поради, як правильно і безпечно користуватися генератором Укотре рф ...
Рада ухвалила законопроєкт, що дасть змогу Міноборони формувати стандарти медичної допомоги на основі вимог НАТО
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил ...
Систему працевлаштування осіб з інвалідністю реформують за зразком розвинутих країн
Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив текст порівняльної таблиці до проєкту Закону про ...