Набули чинності зміни до Митного кодексу України


Набули чинності зміни до Митного кодексу України

7 листопада 2023 року набули чинності зміни до Митного кодексу України, які, зокрема, передбачають обов’язковість пред’явлення товарів митному органу.

Ця вимога також стосується вантажів експорту та товарів, увезених в Україну за деклараціями типу ЕА. Вона обов’язкова для усіх суб’єктів ЗЕД, крім підприємств, які працюють у межах і відповідно до митних спрощень, наданих згідно з Митним кодексом (АЕО) або Конвенцією про процедуру спільного транзиту (NCTS).

У Волинській митниці нагадали бізнесу вимоги митного законодавства. Так, після надання митним органом дозволу на пропуск товарів через кордон власник товарів або уповноважена ним особа зобов’язані доставити товари та документи на них без будь-якої зміни їх стану у визначене митним органом місце й забезпечити перебування їх у цьому місці до прибуття митників.

Доставка товарів та документів на них повинна бути здійснена у строк, встановлений статтею 95 МК, який для автомобільного транспорту становить 10 діб, а в разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб. Товари і транспортні засоби, якими вони перевозяться, після прибуття у місце доставки розміщуються в зонах митного контролю.

Пожежна безпека на автомобільному транспорті. Які заходи має забезпечити роботодавець – читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

У місці доставки товари і транспортні засоби пред’являються, а документи на них передаються митному органу в мінімально можливий строк після їх прибуття, а в разі прибуття поза робочим часом, встановленим для митного органу, – у мінімально можливий строк після початку роботи цього органу.

Зміна місця стоянки (прибуття) транспортного засобу, вивантаження, перевантаження товарів, розпакування, пакування чи перепакування товарів, зміна, вилучення чи пошкодження засобів забезпечення ідентифікації допускаються лише з дозволу митного органу.

У разі відмови в наданні дозволу митні органи зобов’язані невідкладно письмово або в електронній формі повідомити власника товару чи уповноважену ним особу про причини й підстави такої відмови.

Джерело: ЛІГА ЗАКОН

Передплата 2024

Матеріали до теми


Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...