На що звертати увагу роботодавцю під час організації безпечних умов праці учасників дорожньо-транспортного руху (водіям та пішоходам) в умовах карантину


На що звертати увагу роботодавцю під час організації безпечних умов праці учасників дорожньо-транспортного руху (водіям та пішоходам) в умовах карантину

У зв’язку із запровадженням на всій території України карантину через COVID-19, Держпраці задля безпеки та захисту здоров’я працівників, залучених до робочого процесу на автомобільному транспорті, нагадує роботодавцям про необхідність дотримання санітарно-гігієнічних норм, правил та інструкцій учасниками дорожньо-транспортного руху.

Треба пам’ятати про те, що повну відповідальність щодо забезпечення, організації і контролю за своєчасним і повним проведенням профілактичних та протиепідемічних заходів на підприємствах, робочих місцях, забезпечення працівників ЗІЗ, антисептичними та дезінфікуючими засобами несе безпосередньо роботодавець.

Під час проведення інструктажів обов’язково акцентувати на тому, що під час карантину, перебуваючи на вулиці й ставши учасником дорожньо-транспортного руху, потрібно чітко дотримуватися правил дорожнього руху: рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, притримуючись правого боку, обережно по слизькій дорозі, особливо під час ожеледиці.

У транспортних засобах дезінфекційну обробку потрібно проводити після закінчення робочої зміни і висадки пасажирів, а протягом дня проводити вологе прибирання транспортного засобу. Дезінфекції підлягають: підлога, двері, поруччя, сидіння, кабіна водія.

Водіїв транспортних засобів та кондукторів необхідно забезпечити респіраторами та спиртовим антисептиком на зміну (до 12 годин).

Водіям транспортних засобів необхідно звертати увагу на зміни інтенсивності дорожнього руху.

З’явилися нові дорожні знаки, які попереджатимуть про житлову зону, початок та кінець платної дороги, пішохідну доріжку тощо.

До трьох типів доріг — міжнародні, національні, регіональні — запроваджується четвертий тип: територіальні дороги. На знаках їх позначатимуть літерою «Т» із номером дороги.

Також на дорогах тепер можна побачити нову розмітку, яка позначатиме місця паркування вздовж доріг, наближення до кільцевої розв’язки, місця перед виходами з території шкіл тощо.

Зокрема, до чинної вертикальної розмітки додається нова — жовто-червона. Її будуть використовувати на ділянках концентрації ДТП та коли видимість у напрямку руху обмежена.

На це все потрібно звертати увагу водіїв під час проведення передрейсових інструктажів.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...