На Херсонщині фахівці Держпраці продовжують розслідування щодо професійних захворювань на COVID-19


На Херсонщині фахівці Держпраці продовжують розслідування щодо професійних захворювань на COVID-19

Управління інспекційної діяльності у Херсонській області здійснює контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідувань нещасних випадків та професійних захворювань.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 394 «Про внесення зміни до переліку професійних захворювань» розділ V «Захворювання, викликані дією біологічних факторів» Переліку професійних захворювань доповнено гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Ризики цього профзахворювання існують на такій роботі, як робота медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті в ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 і лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19, спричиненим коронавірусом SARS-CoV-2.

Потерпілими від COVID-19 можуть бути медичні працівники, які відповідно до наказу керівника закладу охорони здоров’я та посадової інструкції призначені безпосередньо надавати медичну допомогу хворим на коронавірус, працювали в спец установах зі збудником COVID-19.

Читайте також: Тимчасову непрацездатність до 5 днів можна відкрити дистанційно – з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ

Усі підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, які пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

З метою розслідування 9 випадків гострого професійного захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, які сталися в 2022 році з медичними працівниками комунального некомерційного підприємства «Херсонська міська клінічна лікарня імені Афанасія і Ольги Тропіних» та не були дорозслідувані через воєнні дії, керівництвом лікарні створено комісію. До складу даної комісії увійшов начальник управління інспекційної діяльності у Херсонській області Сергій Заруденець.

Читайте також: Гігієна праці: гострі професійні захворювання медичних працівників на COVID-19, вимоги до проведення розслідувань

Нещодавно відбулось засідання комісії, на якому були присутні представники: КНП «Херсонська міська клінічна лікарня імені Афанасія і Ольги Тропіних», Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області, начальник управління інспекційної діяльності у Херсонській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Сергій Заруденець.

Комісією розглянуто інформацію про кожен конкретний нещасний випадок та гостре професійне захворювання, вивчено наявні на підприємстві документи та матеріали стосовно даних нещасних випадків та/або гострого професійного захворювання, визначено вид події, що призвела до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання, було з’ясовано обставини та причини настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання, визначено, пов’язані чи не пов’язані нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання з виробництвом.

Читайте також: Щеплення проти COVID-19 після 1 липня є рекомендованим, а не обов’язковим

Джерело: Управління Держпраці


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...