...

На ДП «Стрийський комбінат хлібопродуктів №1» виявлено 60 порушень з охорони праці і промислової безпеки


На ДП «Стрийський комбінат хлібопродуктів №1» виявлено 60 порушень з охорони праці і промислової безпеки

Інспектори  ГУ Держпраці провели планову перевірку з дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у Державному підприємстві «Стрийський комбінат хлібопродуктів №1» (м. Стрий).

Підприємство займається зберіганням і переробкою зерна.

В межах контрольного заходу перевірено  основні виробничі підрозділи підприємства, зокрема елеватор, млинзавод, склад для зберігання борошна, газове господарство.

Загалом виявлено 60 порушень вимог Правил і норм охорони праці. З них  варто виокремити найбільш суттєві.

Так, підприємство не отримало дозвіл на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, а саме: технологічного устаткування та його елементів   систем газопостачання природним газом.

 Не продовжено дозвіл Держпраці на експлуатацію устаткування напругою понад 1000 В.

Не проведено позачерговий технічний огляд  пасажирських ліфтів.  Відсутній  журнал нагляду (паспорт) повітрозбірника.

Електронавантажувач вилковий експлуатувався без реєстрації в територіальних органах Держпраці. Електротельфер не пройшов періодичне техобслуговування.

Не всі працівники підприємства забезпечуються згідно встановлених вимог спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту. Не проводиться періодичний моніторинг за технічним станом будівель і споруд .

За  результатами перевірки заборонено експлуатацію одинадцятьох одиниць обладнання, видано  припис на усунення порушень,  накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафів на керівника підприємства та  двох посадових осіб.

До слова, на підприємстві працює  61  людина.

За результатами перевірки директору підприємства рекомендовано зупинити експлуатацію одинадцятьох одиниць устаткування підвищеної небезпеки, зокрема трансформаторної підстанції; ліфтів, повітрозбірника;  газопроводу середнього тиску, газорегуляторного пункту (ГРП), газопроводів низького тиску;  газовикористовуючих сушил зерна (2 шт.), котла Proterm; електронавантажувача; електротельфера  до усунення виявлених порушень. 

Водночас працівники ГУ  Держпраці готують адміністративний позов до суду  про застосування до відповідача засобів реагування.

Також видано  припис керівнику підприємства на усунення порушень,  накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафів на керівника підприємства та  двох посадових осіб.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Львівській області.

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...