МОЗ разом з громадами працює над покращенням умов надання психіатричної допомоги


МОЗ разом з громадами працює над покращенням умов надання психіатричної допомоги

Міністерство охорони здоров’я України разом із громадами працює над модернізацією закладів психіатричної допомоги. Про це заявив міністр Віктор Ляшко під час візиту до Острозької обласної психіатричної лікарні.

«Питанням психічного здоров’я зараз приділяється все більше уваги у всьому світі. В Україні ситуація ще більш складна. Рік повномасштабної війни став справжнім випробуванням для українців. Ми чітко розуміємо актуальність та важливість забезпечення належних умов надання як психологічної, так і психіатричної допомоги. Хоча власниками переважної більшості закладів, що надають послуги з психіатричної допомоги, є громади. МОЗ зі свого боку активно долучається до трансформації підходів в цій сфері та працює над удосконаленням якості послуг для пацієнтів. Залучаємо міжнародних партнерів. Так, в межах реалізації нового проєкту Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя (HEAL Ukraine)» передбачено компонент ментального здоров’я. Це означає, що частина фінансування буде спрямована на модернізацію закладів психіатричної допомоги у регіональні центри психічного здоров’я, що дозволить відійти від радянських підходів та впровадити систему європейського зразка», — зазначив Віктор Ляшко.

Від надійного електропостачання залежить безпечна робота закладів охорони здоров’я — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Наразі в Острозькій обласній психіатричній лікарні надається психіатрична допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах, мобільна паліативна медична допомога, а також працюють мобільні мультидисциплінарні команди. Крім цього, тут лікуються пацієнти з різними розладами психіки, які змушені були покинути домівки внаслідок воєнних дій.

Під час візиту міністр разом з керівництвом закладу обговорили проблемні питання його функціонування та кроки, що дозволять лікарні покращити свою фінансову стійкість. Протягом останніх років держава матеріально підтримувала окремі заклади, які цього потребували, шляхом виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Йшлося про допомогу у покритті видатків на заробітну плату, придбання медикаментів, продуктів харчування тощо. Однак, Міністерство вкотре наголошує на тому, що в першу чергу мають бути змінені підходи до управління та налагоджена дієва комунікація з місцевими органами влади. Всі разом мають пропрацювати такий механізм, який забезпечить надання якісної, доступної та безоплатної психіатричної допомоги пацієнтам.

Як системна профілактика виробничого травматизму збереже ваше здоров’я та кошти — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Нагадаємо, що спеціалізована психіатрична допомога покривається Програмою медичних гарантій у межах пакета «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах». Її можна отримати безоплатно в медзакладах, що уклали відповідний договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Для цього не потрібне направлення лікаря. За цим пакетом НСЗУ вже законтрактувала 97 медзакладів, більшість із них — саме багатопрофільні клінічні лікарні, і лише 17 внесені до переліку спеціальних закладів із надання психіатричної допомоги.

Джерело: МОЗ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми


Україна та країни Балтії посилюватимуть співпрацю для ефективного реагування на виклики у сфері охорони здоровʼя
В Україні розпочався візит високого рівня представників Балтійських країн, ініційований та організований спільно з Міністерством охорони здоров’я України, Бюро ВООЗ ...