Мінсоцполітики: Новий Закон «Про зайнятість населення» сприяє зниженню рівня безробіття


З початку року центри зайнятості працевлаштували майже 160 тис. зареєстрованих безробітних. Про це сказала директор Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Марина Лазебна.
Вона відзначила, що запровадження дієвих механізмів підвищення рівня зайнятості дозволяє поступово скорочувати рівень безробіття в Україні. Зокрема, Державна служба зайнятості активно співпрацює з роботодавцями, щоб забезпечити професійне навчання безробітних під їхнє замовлення.
«З початку року таким чином ми забезпечили навчання 105,7 тис безробітних. Це вплинуло на збільшення їхнього працевлаштування саме у березні та квітні. Загалом же останніми місяцями зростає кількість осіб, які отримали роботу безпосередньо за сприяння центрів зайнятості. Якщо у березні за їхнього сприяння почали працювати 42,7 тис. осіб, то у квітні ця цифра зросла до 77,6 тис. осіб. За чотири місяці таким чином знайшли роботу 159,3 тис. зареєстрованих безробітних», – сказала вона.
Крім того, Марина Лазебна прогнозує, що ця позитивна тенденція на ринку праці може бути збережена завдяки реалізації нових інструментів, передбачених Законом України «Про зайнятість населення», який почав діяти з січня цього року.
«Новий закон передбачає низку механізмів, які в першу чергу сприяють зайнятості неконкурентних на ринку праці осіб. Це і громадяни передпенсійного віку, і молоді фахівці, й інші категорії, яким важче за інших знайти роботу. Тому сьогодні є підстави говорити про збереження позитивних тенденцій у цьому питанні», – сказала вона.
Марина Лазебна також повідомила, що зараз зменшенню рівня безробіття сприяє також сезонний фактор, відповідно до якого зростає потреба в працівниках певних галузей. Це стосується будівельників, офіціантів, сільськогосподарських працівників.
«Як правило, з початком сільськогосподарських робіт, відновленням будівельних робіт на багатьох об’єктах, відкриттям курортного сезону збільшується кількість вакансій в деяких секторах економіки. Так, якщо кількість наявних вакансій на початок березня становила 59 тисяч, то на початок травня – майже 70 тисяч», – сказала вона.
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, рівень зареєстрованого безробіття у квітні 2013 року зменшився на 0,1 в.п. та становив 1,9% (у березні 2013 року – 2,0%).
Кількість зареєстрованих безробітних станом на 1 березня 2013 року становила 589,1 тис. осіб, станом на 1 квітня – 571,6 тис. осіб, а на 1 травня – 534,7 тис. осіб.

Міністерство соціальної політики України