Класифікація пожеж та їх різновиди


Класифікація пожеж та їх різновиди

Пожежа – позарегламентний процес знищування або пошкоджування вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для живих істот і довкілля.

Будь-яка пожежа, незалежно від її розмірів, завдає матеріальних збитків, шкоди навколишньому середовищу, а в деяких випадках призводить до травмування та загибелі людей. Пожежа являє собою складний фізико-хімічний процес, який включає, окрім безпосередньо процесу горіння, явища масо‒ та теплообміну, що розвиваються в часі і просторі. Ці явища взаємопов’язані й характеризуються параметрами пожежі: швидкістю вигоряння, температурою та ін. – і визначаються рядом умов, багато з яких носять випадковий характер. Загальні явища на пожежі призводять до виникнення окремих явищ, тобто таких, які ймовірно можуть відбуватися на пожежах. До них відносять:

  • травмування та загибель людей;
  • вибухи;
  • деформацію та пошкодження технологічних апаратів та установок;
  • деформацію та обвалення будівельних конструкцій;
  • спінювання або викид нафтопродуктів із резервуарів та інші явища.

Виникнення і протікання окремих явищ можливе лише при створенні на пожежах певних сприятливих для цього умов. Так, деформація або обвалення будівельних конструкцій відбуваються лише в будівлях або на відкритих виробничих установках, частіше за значної тривалості пожеж; спінювання або викид нафтопродуктів – лише при горінні темних і обводнених нафтопродуктів або за наявності підтоварної води (водяної подушки) та ін. Врахування та запобігання таким «побічним» явищам є надзвичайно важливим з точки зору обрання тактики гасіння та організації оперативної роботи на пожежі. Вони визначають обстановку на пожежі та її особливості.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Вибухи як особливо небезпечний чинник пожеж

Особливу небезпеку з точки зору динаміки розвитку пожеж становлять вибухи. Вибухи, як правило, виникають раптово, розвиваються з великою швидкістю, характеризуються значним енергетичним потенціалом, одночасним виділенням великої механічної енергії. Енергетичний імпульс вибуху характеризується великою руйнівною силою, й у багатьох випадках вибухи супроводжуються людськими жертвами. З точки зору фізики, вибух є процесом виділення великої кількості енергії в обмеженому об’ємі за порівняно малий період часу. Під вибухом у даному випадку розуміють процес інтенсивного виділення теплової енергії горючої суміші при згорянні її в обмеженому об’ємі. У цьому випадку тепло, що виділилося, практично повністю витрачається на нагрівання і розширення продуктів горіння, з різким підвищенням тиску. Коли тиск перевищує міцність конструкцій технологічного обладнання або будівельних конструкцій, відбувається їх механічне руйнування. Пожежа супроводжується ще й соціальними явищами, які завдають суспільству не тільки матеріальних, але і моральних збитків.

Загибель людей, термічні травми, отруєння токсичними продуктами горіння, виникнення паніки на об’єктах із масовим перебуванням людей та ін. – це все явища, що супроводжують пожежу. Вони викликають великий резонанс у суспільстві, можуть негативно впливати на громадську думку та призводити до значного психологічного навантаження і навіть викликати стресовий стан у людей.

 

Про класифікацію пожеж

Класифікуються пожежі за їх геометричними розмірами та розміром матеріального збитку, за тривалістю та іншими ознаками схожості або відмінності. Будь-яка класифікація пожеж має умовний характер, й її розроблено з точки зору пожежної тактики для вивчення та розробки способів і прийомів оперативно-тактичних дій на пожежах.

За умовами газо- й теплообміну з навколишнім середовищем всі пожежі поділяються на дві великі групи – пожежі на відкритому просторі і в огорожах.

Пожежі, що відбуваються на відкритому просторі, умовно можуть бути поділені на три види:

  1. Такі, що поширюються.
  2. Локальні (такі, що не поширюються).
  3. Масові.

Такими, що поширюються, вважаються пожежі, які відбуваються зі збільшенням їх розмірів (площі, фронту, периметра, радіуса та ін.). Пожежі на відкритому просторі поширюються у різних напрямках і з різною швидкістю в залежності від природних умов, особливостей теплообміну, розміру протипожежних розривів, розмірів факела полум’я, критичних теплових потоків, що викликають загоряння матеріалів, напрямку і швидкості вітру та інших факторів. Поширення пожежі відбувається по поверхні горючих матеріалів (пожежного завантаження). На розвинутих пожежах займання суміжних з осередком горіння об’єктів може відбуватися під впливом променистого випромінювання або внаслідок перекидання іскор і головешок у бік об’єктів, що знаходяться на відстані за напрямком вітру. Такий механізм характерний для великих пожеж на складах пиломатеріалів, у сільській місцевості, на відкритих складах різних речовин, в районах старої міської забудови з вузькими вулицями. Пожежами, що не поширюються (локальними), називаються пожежі, які відбуваються без поширення по території об’єктів.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Локальна пожежа являє собою окремий випадок пожежі, що поширюється, але в умовах, коли з тих або інших причин загроза поширення горіння на інші об’єкти, або його частки відсутня. Так, на великих складах нафти та нафтопродуктів пожежа одного або групи резервуарів відноситься до локальних. Однак за певних умов пожежі на складах нафтопродуктів переростають в такі, що поширюються. Поширення вогню на сусідні резервуари може статися при спінюванні та викидах палаючих нафтопродуктів і деформаціях металевих резервуарів.

Відкриті пожежі в огорожах зазвичай поділяють на дві підгрупи.

  1. До першої підгрупи належать пожежі у приміщеннях висотою до 6 м, в яких віконні прорізи розташовані на одному рівні і газообмін відбувається в межах висоти цих прорізів (житлові приміщення, школи, лікарні, адміністративні та подібні до них приміщення). В умовах пожежі полум’я безпосередньо контактує з конститутивними елементами перекриття та може поширюватися під стелею або безпосередньо по стелі.
  2. До другої підгрупи належать пожежі у приміщеннях висотою більше 6 м, в яких отвори в огорожах розташовуються на різних рівнях, а відстані між центрами припливних та витяжних прорізів можуть бути дуже значними. У таких приміщеннях і частинах будівель спостерігаються великі перепади тиску за висотою і, як наслідок, значна швидкість руху газових потоків, а також швидкість вигоряння пожежної навантаги.

До таких приміщень належать машинні та технологічні зали промислових будівель, глядацькі і сценічні комплекси театрів та ін. Закриті пожежі в огорожах протікають при повністю закритих отворах, коли газообмін здійснюється тільки внаслідок інфільтрації повітря і продукти горіння видаляються із зони горіння газів через нещільності в огородженнях, притворах дверей, віконних рам, при діючих системах природної витяжної вентиляції без організованого припливу повітря, а також у відсутності систем витяжної вентиляції.

Закриті пожежі в огорожі, у свою чергу, можуть бути поділені на дві підгрупи:

  • у приміщеннях із заскленими віконними отворами (приміщеннях житлових і громадських будівель);
  • в замкнутих об’ємах без віконних отворів (на складах, у виробничих приміщеннях, гаражах, підвалах промислових будівель, камерах холодильників, на деяких матеріальних складах, у трюмах, елеваторах, безліхтарних будівлях промислових підприємств).

Читайте також: Пожежне обладнання: різновиди пожежних рукавів та стволів для гасіння вогню

Класи та підкласи пожеж

Залежно від виду горючих матеріалів і речовин пожежі поділено на класи А, В, С, D, Е та підкласи А1, А2, В1, В2, D1, D2 і D3.

До пожеж класу А відноситься горіння твердих речовин. При цьому якщо горять речовини, що здатні до тління, наприклад деревина, папір, текстильні вироби тощо, то пожежі відносяться до підкласу А1.

При горінні речовин, які не здатні до тління, наприклад пластмаси, – пожежі відносяться до підкласу А2.

До класу В відносяться пожежі легкозаймистих і горючих рідин. Вони будуть відноситися до підкласу В1, якщо рідини не розчинні у воді (бензин, дизпаливо, нафта та ін.) і до підкласу В2 – якщо це горючі рідини, що розчинні у воді (наприклад, кетони, спирти, органічні кислоти).

Якщо відбувається горіння горючих газів, наприклад водню, пропану та ін., то пожежі відносяться до класу С.

Пожежі горючих металів та металовмісних сполук відносяться до класу D. До підкласу D1 відносять горіння “легких” металів, які використовуються в аерокосмічній галузі, наприклад алюмінію, магнію та їх сплавів. До підкласу D2 відносять горіння лужних та лужноземельних металів, що здатні до хімічної взаємодії з водою, наприклад натрію і калію. До підкласу D3 відносять горіння металовмісних сполук, наприклад металорганічних, або гідридів.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

Пожежі електроустановок під напругою, незалежно від властивостей матеріалу, з якого їх вироблено, та речовин, що в них обертаються, відносять до пожеж класу Е.

Для практики гасіння пожеж розглянута класифікація на рисунку, що наведений нижче, є необхідною, оскільки вона дозволяє визначити способи і прийоми припинення горіння, вид вогнегасної речовини, організацію і тактику ведення оперативних дій пожежно-рятувальних підрозділів на певний момент розвитку пожежі. Під небезпечними чинниками (факторами) пожежі розуміють прояви пожежі, що призводять чи можуть призвести до опечення, отруєння леткими продуктами згоряння або піролізу, травмування чи загибелі людей та (або) до заподіяння матеріальних, соціальних, екологічних збитків. Небезпечними чинниками пожежі (НЧП), що впливають на людей, є: відкритий вогонь та іскри, підвищена температура навколишнього середовища, поверхонь; токсичні продукти горіння, дим; знижена концентрація кисню; частини будівельних конструкцій, агрегатів та установок при їх руйнуванні й падінні; небезпечні фактори вибуху та ін.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Найбільший матеріальний збиток завдають пожежі в місцях концентрації матеріальних цінностей: на об’єктах торгівельного комплексу, у складських та виробничих будівлях та ін. Пожежі, що виникають у житлових будівлях, готельних комплексах, місцях відпочинку та лікувальних закладах, дають основну частку загибелі людей. Пожежі в багатоповерхових будівлях виникають порівняно рідко, але характеризуються швидким поширенням по вертикалі, охопленням пожежою значної площі будівель одночасно на багатьох поверхах та рівнях. Вони досить часто супроводжуються загибеллю людей, значними матеріальними збитками.

Класифікація пожеж та їх різновиди - Фото 1

Джерело: Навчальний посібник Міністерства освіти і науки України Національного університету цивільного захисту України «ОСНОВИ ТАКТИКИ ГАСІННЯ ПОЖЕЖ»

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...
Безпека праці на сільськогосподарському підприємстві: ключові вимоги під час годівлі ВРХ
Основні вимоги організації безпечної праці при годівлі великої рогатої худоби До основних вимог безпеки належать такі: – до обслуговування ВРХ ...