Інспекційна кампанія Держпраці щодо виявлення неоформлених трудових відносин з 1 вересня буде посилена


Інспекційна кампанія Держпраці щодо виявлення неоформлених трудових відносин з 1 вересня буде посилена

З 1 вересня 2020 року Держпраці посилить  інспекційні заходи  щодо виявлення у суб’єктів господарювання неоформлених працівників.

Якщо головні державні інспектори виявлять факти працевлаштування не задекларованих працівників, до роботодавців  будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності, у тому числі, фінансові.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків  – штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовуватиметься попередження.

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Управління Держпраці наголошує роботодавцям на необхідності  впорядкування трудових відносин з працівниками відповідно до норм чинного законодавства про працю.

Джерело: Управління Держпраці у Чернівецькій області

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...