Хто й коли має проходити навчання з питань охорони праці


Хто й коли має проходити навчання з питань охорони праці

Під час прийняття на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити відповідний інструктаж.

А навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії працівники проходять за рахунок роботодавця.

Саме роботодавець є відповідальним за організацію і здійснення інструктажів, навчання та перевірку знань працівників з питань охорони праці.

Такі заходи проводяться для недопущення виробничого травматизму та безпечного виконання посадових обов’язків працівниками.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: (067) 317-58-86 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Навчання і перевірку знань з питань охорони праці організовують відповідно до Типового положення про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою» (далі — Положення № 15).

Положення № 15 встановлює порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, а також учнів, курсантів, слухачів та студентів навчальних закладів під час трудового і професійного навчання.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити: 0 (800) 219-977

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві для працівників організовується навчання: лекції, семінари та консультації.

Особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці.

Працівникам, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці на своєму підприємстві, видача посвідчень є обов’язковою лише тим, хто виконує роботи підвищеної небезпеки. При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівники протягом одного місяця повинні пройти повторне навчання і повторну перевірку знань.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Джерело: Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...
Щодо дотримання вимог положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці
Головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці Північно-Східного регіону управління інспекційної діяльності у Харківській області була проведена зустріч з ...