Харківські інженери розробили механізм, близький до зарубіжних аналогів: експериментальна протимінна машина


Харківські інженери розробили механізм, близький до зарубіжних аналогів: експериментальна протимінна машина

У Балакліївській громаді запрацювала експериментальна протимінна машина, яку розробили інженери кількох харківських підприємств за сприяння обласної військової адміністрації, ДСНС і волонтерів.

Технічна новинка роботизована, тому оператор може керувати нею на відстані 100 метрів.

Загалом модель нагадує гусеничний трактор, який оснастили обладнанням з бойового танка. Саме тому машина може знешкодити фактично всі види закладених боєприпасів, якими густо всипана територія регіону, що наближена до лінії фронту чи була в окупації.

Принцип роботи технічної новинки доволі простий. «Це звичайне натискання, — пояснив керівник групи управління розмінування у Харківській області Максим Мельник. — Тобто йде тракторний коток, натискає на землю — і все, що є у землі, повинно спрацювати. А якщо трапляються розтяжки, то він їх знімає».

Фактично харківські інженери розробили механізм, близький до зарубіжних аналогів. Його так само запускають перед саперами, аби спровокувати детонацію вибухонебезпечних предметів і врятувати життя військовим.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити: 0 (800) 219-977

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, експериментальна машина поки що виготовлена в єдиному екземплярі. Але є надія, що вона пройде сертифікацію й буде запущена у серійне виробництво. Потреба в такій техніці надзвичайно велика.

Харківщина зараз вважається одним із найзасміченіших вибухівкою регіоном. Тому навесні тут вдалося засіяти лише 40 відсотків сільськогосподарських угідь.

Кацапи заклали і розсипали свої смертоносні «гостинці» фактично скрізь — на узбіччях доріг, по лісових стежках, в рекреаційних зонах.

«Сьогодні ми приблизно знаємо, де в області розташовані протитанкові мінні поля, де загарбники будували укріплення і загорожі, — каже Максим Мельник. — На жаль, маємо також чимало хаотично розкиданих мін».

Трапляються й узагалі жорсткі сюрпризи. У Чугуївському районі  сапери нещодавно знайшли 250 мін, які були дуже щільно закладені під 300-метровою лінією електропередач між селами Гракове та Мосьпанове. Звісно, це приклад якоїсь хворобливої фантазії москалів, що не вписується в жодну уяву про здоровий глузд. Але навіть хаотично розкидані боєприпаси несуть із собою смерть, тому рятувальники області потребують чимало одиниць спеціальної техніки.

Недавно у своє користування вони отримали Nissan Navara від колег з Естонії, а також машину MV-4. Невдовзі саперам обіцяють передати ще два роботизовані спецавтомобілі MV-10.

За даними фахівців, повне розмінування території області може тривати кілька десятиліть. Нині тут працюють 20 піротехнічних підрозділів ДСНС та міжнародні місії.

Джерело: Україна молода


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...
З 18 вересня запрацює єДозвіл для підприємств
Починає роботу Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл). Вже 18 вересня підприємцям стане доступна перша електронна послуга. Проєкт єДозвіл ...