Газонебезпечні роботи: основні вимоги безпеки


Газонебезпечні роботи: основні вимоги безпеки

Практика показує, що з настанням літа збільшується кількість нещасних випадків та отруєнь при виконанні газонебезпечних робіт. Зокрема, під час робіт в колодязях, шурфах, приямках, резервуарах, ємностях тощо — через більш інтенсивне утворення шкідливих та небезпечних газів в каналізаційних системах.

До газонебезпечних робіт відносяться роботи, пов’язані з оглядом, чисткою, ремонтом, розгерметизацією технологічного обладнання, комунікацій, в тому числі роботи в середині ємностей (апарати, сушильні барабани, печі сушильні, реактори, резервуари, цистерни і інше аналогічне обладнання, а також колектори, тунелі, колодязі, приямки та інші місця), при проведенні яких, можлива або не виключена можливість виділення в робочу зону шкідливих парів, газів і інших, які можуть визвати, загорання, визвати шкідливий вплив на організм людини, а також роботи при недостатньому вмісту кисню (об’ємна частка менше 20%).

Причини нещасних випадків:

  • незадовільна організація робіт підвищеної небезпеки (у тому числі газонебезпечних робіт) відповідальним особами підприємств;
  • не проведення приладової перевірки повітряного середовища перед виконанням газонебезпечних робіт;
  • виконання робіт без засобів індивідуального захисту;
  • допуск до виконання робіт підвищеної небезпеки осіб, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
  • недодержання працівниками вимог інструкцій з охорони праці тощо.

Необхідно пам’ятати основні вимоги безпеки під час підготовки та проведенні газонебезпечних робіт:

  1. Кожна газонебезпечна робота виконується з оформленням наряд-допуску у 2-х примірниках з наміченими в ньому заходами щодо забезпечення безпеки праці і порядком провадження робіт або реєструється в журналі обліку газонебезпечних робіт, які часто повторюються та проводяться без оформлення наряд-допуску згідно з Переліком газонебезпечних робіт.
  2. Склад бригади: відповідальний керівник робіт із числа ІТП, виконавець робіт (бригадир), слюсарі-ремонтники, водій автомобіля, слюсар-ремонтник за сумісництвом.
  3. Усі члени бригади (ланки) повинні пройти цільовий інструктаж про заходи безпеки на робочому місці і перевірка на вміння користуватися засобами індивідуального захисту, знання безпечних прийомів роботи і надання першої долікарської допомого потерпілим та розписатися в наряді-допуску.
  4. Перед початком робіт у закритих просторах працівники повинні бути забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, інструментам, пристосуваннями і допоміжними матеріалами:
    • спецодягом і спецвзуттям, які відповідають конкретним умовам роботи й забезпечують захисні властивості;
    • захисні каски;
    • два рятувальних пояси (один запасний) із страхувальними канатами, довжина яких повинна бути на два метри більше глибини закритого простору; акумуляторний ліхтар із джерелом живлення напругою не вище 12 В;
    • шланговий протигаз марки ПШ-1або ПШ-2 з набором масок і шлангом, довжина якого повинна бути на два метри більше глибини закритого простору, а загальна довжина не більше 12 м;
    • ручний вентилятор;
    • газоаналізатор або лампа ЛБВК;
    • переносні попереджуючі знаки безпеки; спеціальні пристосування для відкривання кришок люків і перевірки міцності скоб, призначених для спуска і підйому в закритий простір тощо.
  5. До виконання газонебезпечних робіт допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказів до виконання даного виду робіт, навчені безпечних методів і прийомів цих робіт, застосуванні засобів індивідуального захисту, правилам і прийомам наданню 1-ої долікарської допомоги потерпілим і які пройшли перевірку знань у встановленому порядку.
  6. На період проведення робіт відкриті люки повинні буди огороджені, вивішені попереджувальні знаки безпеки, а в нічний час освітлені.
  7. Відповідальний за організацію проведення газонебезпечних робіт призначається із числа інженерно-технічних працівників, які пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, знають порядок підготовки, правила проведення цих робіт та забезпечують послідовність і повноту виконання всіх заходів, передбачених в наряді-допуску або в інструкціях на робочому місці. Також, відповідальний:
    • перевіряє наявність і справність засобів індивідуального захисту, інструментів та пристроїв, проводять цільовий інструктаж, проводять опитування виконавців робіт, забезпечують контроль за станом повітряного середовища тощо;
    • перед початком газонебезпечних робіт опитує кожного виконавця за про самопочуття;
    • несе відповідальність за дотриманням виконавцями робіт вимог безпеки;
  8. На період проведення робіт відкриті люки повинні буди огороджені, а в нічний час освітлені.
  9. Забороняти виконання газонебезпечних робіт при температурі повітря більшій 40 °С.
  10. Проведення газонебезпечних робіт необхідно погоджувати зі службою охорони праці та з начальниками структурних підрозділів, технологічно пов’язаних з цими об’єктами.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...