Електронні послуги ДСНС: новації на часі


Електронні послуги ДСНС: новації на часі

Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підписано Меморандум про співпрацю з Державним агентством з питань електронного урядування України, Фондом «Євразія» та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа».

Одна з головних новацій, започаткована в минулому році ДСНС: суб’єкт господарювання матиме можливість отримувати адміністративні послуги у вигляді реєстрації декларацій дистанційно в елект ронному форматі.


У статті «Електронні послуги ДСНС: новації на часі» читайте докладніше: 

1. Крок назустріч: процедуру отримання адміністративної послуги спрощено
2. Будьте уважні: внесено зміни до Правил пожежної безпеки в Україні та Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях


Реалізація цього нововведення стала можливою після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови «Про внесення змін до Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки» від 14 лютого 2018 р. № 80. Цей проект не лише суттєво спрощує отримання адміністративної послуги суб’єкту господарювання, а й значно зменшує можливі прояви корупції.

Також ДСНС врахувала пропозиції суб’єктів господарювання та максимально спростило саму форму декларації, де в кожному із пунктів, що потребують заповнення, роз’яснюється інформація стосовно того, що конкретно потрібно зазначати в тому чи іншому пункті.
Водночас із прийняттям даної постанови запрацював і портал електронних послуг ДСНС України.

Тепер кожна подана декларація вноситься до електронного реєстру, який є складовою частиною електронної системи. Відомості, що містяться в ньому, можуть бути використані зацікавленими особами для підтвердження наявності у суб’єкта господарювання права на початок роботи (експлуатації) об’єктів нерухомості.

Завдяки прийняттю Постанови № 80 дозволено не засвідчувати декларацію відбитком своєї печатки або в разі відсутності печатки — нотаріально.

Також ДСНС є однією із перших державних структур, що започаткувала можливість отримання адміністративної послуги дистанційно. Наразі триває робота щодо налагодження співпраці з Центрами надання адміністративних послуг та із суб’єктами господарювання при проведенні консультацій через Консультативні центри ДСНС щодо роз’яснень положень зазначеної постанови. Оскільки суб’єкт господарювання має усвідомити, що отримання ним адміністративної послуги, яка надається службою, можливе безпосередньо з робочого місця та на цю процедуру знадобиться лишень 15–20 хвилин.

Зміни норм і правил: важливо знати ДСНС постійно працює над приведенням норм і правил у сфері пожежної та техногенної безпеки у відповідність до вимог сьогодення.

Отже, на зміну застарілим суворим і неоднозначним протипожежних заходам, у тому числі ті, що передбачені будівельними нормами, ухваленими наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 17 січня 2005 року № 30, ДСНС розроблено, а Міністерством внут рішніх справ України затверджено нові Правила пожежної безпеки на ринках України від 6 червня 2017 р. № 470.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.
Автор — Олександр Чекригін, заступник начальника управління — начальник відділу ДСНС України

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...