...

Фотографія робочого часу: для чого і який порядок підготовки?


Фотографія робочого часу: для чого і який порядок підготовки?

Що мається на увазі під фотографією робочого часу? Для чого і який порядок підготовки цього документа? Яким внутрішнім нормативним актом на підприємстві регулюються терміни іперіод проведення атестації робочих місць за умовами праці? У яких випадках можна провести позачергову атестацію робочих місць за умовами праці? Консультує Мінсоцполітики

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992р. №442 та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці України від 01.09.1992 р. №41.

Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше як один раз на п’ять років.

Для організації роботи щодо проведення атестації керівник підприємства видає наказ, яким затверджується склад постійно діючої атестаційної комісії, визначаються підстави та завдання атестації, а також терміни та графіки проведення відповідних робіт.

Читайте також:  Як визначити фактичний час зайнятості на шкідливих роботах?

Дата і термін проведення чергової атестації визначаються з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну чинності попередньої атестації.

Позачергово атестація робочих місць за умовами праці проводиться в разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу.

Атестація робочих місць за умовами праці передбачає комплексну оцінку всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності.

Оцінка факторів виробничого середовища проводиться з урахуванням часу їхнього впливу впродовж робочого часу.

Структура робочого часу, час дії шкідливих факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу і зайнятість працівника в цих умовах визначаються на підставі результатів фотографії робочого часу.

Фотографія робочого часу — це послідовне фіксування часу, що витрачається працівником упродовж робочого дня (зміни) на виконання визначених технологічним процесом операцій, а також перерви в роботі.

Фотографії робочого часу виконуються роботодавцем й оформляються у довільній формі.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Хмельницькій області

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...