...

Дитина отримала травму в розважальному центрі: хто виплатить компенсацію?


Дитина отримала травму в розважальному центрі: хто виплатить компенсацію?

Що робити, якщо ваша дитина поранилася чи отримала травму під час ігор у розважальному центрі? Як домогтися відшкодування матеріального і морального збитку? EtCetera шукав відповіді на ці та інші питання, пов’язані з дитячою безпекою.

ПРАВИЛЬНЕ МІСЦЕ. Перш ніж відпускати дитину в ігрову зону, уважно вивчіть правила поведінки і безпеки в розважальному центрі, а також умови надання послуг. Згідно зі статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів», споживачі мають право отримати необхідну доступну та достовірну інформацію про продукцію або послугу, щоб мати можливість зробити усвідомлений вибір.

Якщо ви не ознайомилися з правилами або не згодні з деякими пунктами, краще відмовитися від послуг.

Особливу увагу варто приділити пункту, в якому йде мова про відповідальність власників атракціонів за дітей. Якщо його немає – не ризикуйте. Краще знайти дитині інші розваги.

ЯКЩО ДИТИНА ОТРИМАЛА ТРАВМУ:

1 Описуємо ситуацію в книзі скарг і фіксуємо факт неякісного надання послуг, який привів до травми. Фотографуємо цей запис.

Пишемо скаргу на ім’я адміністрації розважального центру і в Державну службу України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів (01001, м.Київ, вул. Б. Грінченка, 1). Зберігаємо чеки з розважального центру як доказ того, що послуга була надана.

За потреби викликаємо поліцію і пишемо заяву про адміністративне або кримінальне (в залежності від ситуації) правопорушення.

Ви також маєте право звернутися до суду з позовною заявою про захист прав споживачів з вимогою відшкодувати збиток, у тому числі і моральний.

ХТО БУДЕ НЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ?
Найчастіше в дитячих кімнатах та ігрових зонах вказується, що батьки несуть повну відповідальність за поведінку своїх дітей, а в разі травм адміністрація закладу відповідати за нещасний випадок не буде.

Однак питання відповідальності залежить від характеру і обставини травм: несправність атракціонів, недбалість персоналу, поведінка вашої дитини або інших дітей.

– Якщо вашій дитині завдалатравму інша дитина до 14 років – збитки повинні відшкодувати її батьки (усиновлювачі, відповідальні особи).

– Якщо ваша дитина отримала травму через недбалість персоналу, можливе залучення до кримінальної відповідальності. Згідно зі ст. 137 Кримінального кодексу України «Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей», відповідальність настає у вигляді штрафу в розмірі 5100 гривень, обмеження або позбавлення волі строком на 3 роки. Якщо нещасний випадок призвів до смерті неповнолітнього або інших тяжких наслідків – від 3 до 5 років.

– Якщо ваша дитина отримала травму через службову недбалість персоналу, це є порушенням статті 367 Кримінального кодексу України «Службова недбалість». Відповідальність – штраф у розмірі від 4250 до 8500 гривень, виправні роботи строком до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років. При настанні тяжких наслідків – позбавлення волі на термін від 2 до 5 років зі штрафом від 4250 до 12750 гривень.

– Якщо ваша дитина отримала травму через несправний атракціон або проблеми з його експлуатацією – це порушення статті 271 Кримінального кодексу України «Порушення вимог законодавства про охорону праці». Покарання – штраф від 1700 до 3400 гривень, виправні роботи строком до 2 років або обмеження волі на той самий період. У разі тяжких наслідків – виправні роботи на строк до 2 років, обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 7 років.

Захищати права своїх дітей потрібно завжди. Але не варто забувати, що безпека вашої дитини – це, перш за все, ваша турбота. До того ж, травми краще попереджати, ніж потім шукати і карати винних.

Джерело: uk.etcetera.media

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...