Чи законні перевірки Держпраці щодо наявності захисних споруд?


Чи законні перевірки Держпраці щодо наявності захисних споруд?

Нещодавно на сайті Державної служби з питань праці (далі – Держпраці) з’явилась інформація про те, що інспектори відновлюють перевірки за дотриманням прав працівників. У світлі цього важливо з’ясувати, чи можуть представники Держпраці здійснювати перевірки за дотриманням вимог законодавства про охорону праці в частині наявності у роботодавця захисних споруд?

Коротка відповідь — ні. Чому? Пояснюємо далі.

 

Так, більше року тому було прийнято Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136), який обмежив повноваження Держпраці на проведення перевірок. Зокрема у частині 1 статті 16 Закону передбачено, що Держпраці може здійснювати позапланові перевірки за заявою працівника або профспілки лише з таких питань:

  • додержання вимог Закону № 2136;
  • виявлення неоформлених трудових відносин;
  • законність припинення трудових договорів.

Захисні споруди цивільного захисту. Вивчаємо найважливіші вимоги до їх облаштування та використання — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

У Законі № 2136 відсутні положення з приводу охорони праці, які б були дотичними до обов’язку роботодавця утримувати захисні споруди чи визначали б поведінку роботодавця під час повітряної небезпеки. Хоча й наявні інші положення, які стосуються охорони праці (наприклад, заборона залучати певні категорії працівників до нічних, важких, підземних робіт тощо), однак такі норми не стосуються захисних споруд. Інші ж два питання (неоформлення трудових відносин та законність припинення трудових договорів), очевидно, також не відносяться до питання охорони праці на підприємстві під час дії повітряних тривог.

З цього слідує, що під час дії воєнного стану Держпраці не має повноважень на проведення перевірок щодо наявності у роботодавця захисних споруд.

 

Ірина Шапошнікова, адвокат

Швидкоспоруджувальні захисні споруди, як засіб колективного захисту — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: ВИЩА ШКОЛА АДВОКАТУРИ


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...