Чи можна взяти на роботу вантажником особу до 18 років


Чи можна взяти на роботу вантажником особу до 18 років

Вантажник – це працівник, що виконує будь-які навантажувальні та (або) розвантажувальні роботи. Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 190 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року № 46.

 

Читайте також: Не можна залучати неповнолітніх до важких робіт

Зокрема особи, яким ще не виповнилося 18 років не можуть:

  • працювати на виробництвах чи роботах, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів;
  • займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції;
  • працювати водіями автомобілів тощо.

Роботи, пов’язані з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, диференційовані залежно від статі та віку неповнолітніх працівників і затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 березня 1996 року № 59 (далі – Наказ № 59).

Читайте також: Організація охорони праці та безпеки під час вантажно-розвантажувальних робіт

Граничні норми діють на всій території України і поширюються на всі підприємства, установи, організації, навчальні заклади, а також на юридичних та фізичних осіб, які використовують працю підлітків від 14 до 18 років.

Наказом № 59 установлено, що до роботи, яка потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються лише підлітки, котрі не мають медичних протипоказань (це має бути засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом). Роботодавець повинен забезпечити обов’язкове проходження працюючими у нього підлітками попереднього та наступних періодичних медичних оглядів.

 

Відповідно до п. 5 Наказу № 59, загальна тривалість робочого часу підлітків не повинна перевищувати 24 год. на тиждень для підлітків 14-15 років та 36 год. для підлітків 16-17 років.

Обов’язковим повинен бути рівномірний розподіл тижневого робочого часу за днями п’яти- або шестиденного робочого тижня. Звертаємо увагу, що, згідно з п. 6 Наказу № 59, робота підлітків з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Читайте також: Безпека вантажно-розвантажувальних робіт: поради Держпраці

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Як підготуватися до візиту інспектора Держпраці. Чек-лист та найактуальніші зміни і доповнення у законодавстві. Практикум

Матеріали до теми


Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку
Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо ...