Безпека робіт у замкненому просторі: важливі аспекти та вимоги


Безпека робіт у замкненому просторі: важливі аспекти та вимоги

Роботи у замкненому просторі відносять до газонебезпечних робіт, тому що під час його проведення можлива, або не виключена можливість виділення в робочу зону вибухонебезпечних чи шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух і загоряння в кількостях, що перевищують граничнодопустиму концентрацію.

Види замкненого простору

Наочним прикладом замкненого простору може слугувати закритий посуд з вузьким отвором для проходу. Проте до категорії таких просторів можна віднести також відкриті люки та оглядові колодязі, каналізаційні колектори, траншеї, трубопроводи, повітроводи, закриті підвали та інші місця з недостатньою вентиляцією.

Безпека робіт у замкненому просторі — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Виникнення небезпечного повітряного середовища

За нестачі кисню або за наявності токсичних чи горючих газів може утворитися небезпечне повітряне середовище. Таке середовище може виникнути і від викидних газів установок та автотранспортних засобів, з причин:

  • утворення вуглекислого газу у крейдяному ґрунті;
  • через розкладання осаду у каналізаційному колекторі;
  • витоку газу з газопроводу;
  • корозії металоконструкцій;
  • присутності бензину;
  • інших різноманітних відходів виробничих підприємств.

Робота, що проводиться у замкненому просторі, може зробити цей простір ще більш небезпечним.

Роботи в системах водопостачання та водовідведення. Враховуємо норми законодавства — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Наряд-допуск

Перед початком роботи у закритому просторі відповідальному виконавцю необхідно видати наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки, у якому визначається обсяг та склад робіт, послідовність їх виконання, заходи безпеки, періодичність аналізів повітряного середовища та засоби захисту працівників.

Наряд-допуск на виконання робіт у замкненому просторі затверджується посадовою особою підприємства та підписується відповідальною особою за організацію безпечного виконання робіт.

Наряд-допуск видається на термін, необхідний для виконання передбаченого обсягу робіт. Заборонено на свій розсуд змінювати обсяги робіт, передбачених нарядом-допуском. Не можна входити у замкнений простір, не отримавши попередньо вказівок від керівника робіт і не маючи письмового дозволу на вхід або на виконання робіт, та поки компетентна особа не упевниться, що це безпечно.

Наряд-допуск на виконання робіт в електроустановках. Практичні поради щодо оформлення — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Контроль повітряного середовища

Для контролю повітряного середовища через короткі інтервали часу необхідно забезпечити відповідним приладом та навчити працівника, як слід здійснювати вимірювання наявності та рівнів шкідливих речовин у середовищі та забезпечити інструкцією з експлуатації приладу.

Склад працівників

Для виконання робіт у закритих просторах призначаються ланки робітників у кількості не менше трьох осіб кожна. При цьому два робітники, які знаходяться не в зоні закритого простору, повинні страхувати безпосередніх виконувачів робіт за допомогою рятувальної мотузки, яка прикріпляється до рятувального пояса та бути готовим виконати дії з порятунку працівника, який знаходиться у колодязі та надати допомогу.

Забороняється відволікати на інші роботи страхувальників до тих пір, поки працівник у закритому просторі не вийде на поверхню.

Роботи підвищеної небезпеки: покроковий алгоритм допуску працівника — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми