Безпека при експлуатації автозаправних станцій


Безпека при експлуатації автозаправних станцій

Автозаправні станції є об’єктами підвищеної небезпеки, тому питання охорони праці на такому виді підприємств постає під особливо гострим кутом.

Працівники АЗС, в процесі своєї професійної діяльності регулярно контактують з горючими речовинами. Тому дотримання вимог безпеки працівниками АЗС обов’язкове. Умови праці на автозаправних станціях будуть безпечними тільки в тому випадку, якщо працюючі на АЗС, дотримуються всіх правил технічної експлуатації автозаправного устаткування і вимоги техніки безпеки на АЗС. До початку роботи безпосередньо на робочому місці оператор повинен пройти первинний інструктаж з безпечних прийомів виконання робіт.

Всі працівники автозаправної станції повинні проходити інструктаж з охорони праці на АЗС, протипожежної безпеки і виробничої санітарії. Співробітники автозаправної станції які не пройшли перевірку знань, не допускаються до роботи на АЗС. Також заборонено допускати до роботи на АЗС працівників, які порушують та не дотримуються правил охорони праці і пожежної безпеки. Забороняється використання жіночої праці на роботах з заправкою етилованим бензином.

Співробітники автозаправної станції повинні працювати у спецодязі, і спеціальному взутті, виготовленими з матеріалу, що не створює електростатичного заряду, відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Перед початком роботи працівники АЗС повинні перевірити працездатність усього технологічного обладнання, а також наявність первинних засобів пожежогасіння.

Злив нафтопродуктів здійснюється тільки після того, як працівники АЗС звільнять виїзд для автотранспорту. Всі резервуари АЗС, куди здійснюється злив нафтопродуктів, повинні бути в справному стані.

Заборонено проводити заправку автотранспорту, поки проводиться злив нафтопродуктів цистерн автозаправних машин в резервуари.

Основні вимоги під час роботи на автозаправній станції

До роботи на АЗС допускаються лише особи, які пройшли навчання з питань охорони праці і мають про це відповідне посвідчення. Територія АЗС повинна бути спланована таким чином, щоб виключити потрапляння розлитих нафтопродуктів (у тому числі в разі аварії) за її межі. На в’їзді і виїзді з території АЗС необхідно влаштувати пологі підвищення висотою не менше 0,2 м або дренажні лотки, які відводять забруднені нафтопродуктами атмосферні опади в очисні споруди АЗС. При розміщенні АЗС поблизу лісових масивів, на які можливе поширення вогню, по периметру межі АЗС має передбачатись наземне покриття, виконане з матеріалів, що не поширюють вогонь по своїй поверхні, або зорана смуга землі шириною не менше 5 м. Забороняється палити, проводити ремонтні та інші роботи, пов’язані із застосуванням відкритого вогню як у будівлі АЗС, так і на відстані менше 20 м від її території.

За герметичністю з’єднань у колонках, трубопроводах та арматурі повинен бути встановлений постійний нагляд, витікання, що виникло, слід негайно усунути.

Мінімально допустима відстань між автомобілем, що заправляються і наступним по черзі на заправку повинна становити 3 метри. Всі наступні автомобілі повинні розміщуватися не менше 1 метра один від одного. Під час заправлення на АЗС автомобілі подаються до бензоколонок своїм ходом, з наступним вимкненням двигунів до початку процесу заправлення; облиті нафтопродуктами частини автомобілів до пуску двигунів водіями насухо протираються; випадково розлиті на землю нафтопродукти необхідно засипати піском, а просочений пісок і промаслені обтиральні матеріали збираються в металеві ящики з кришками, які щільно закриваються, і після закінчення робочого дня вивозяться з території АЗС.

На АЗС забороняється:

  • заправлення транспортних засобів з працюючими двигунами;
  • робота в одязі та взутті, облитих бензином;
  • заправлення автомобілів, завантажених небезпечним вантажем (вибуховими речовинами, стисненими та зрідженими горючими газами, ЛЗР і ГР, отруйними та радіоактивними речовинами тощо);
  • відпускання палива роздавальними колонками, котрі підключені до заповнюваних резервуарів (під час зливання нафтопродуктів);
  • приєднання заземлювальних провідників до пофарбованих та забруднених частин автоцистерни;
  • експлуатація вибухозахищеного електрообладнання зі знятими деталями оболонки, у тому числі кріпильними, передбаченими його конструкцією;
  • експлуатація АЗС без переносного газоаналізатора у вибухозахищеному виконанні;
  • експлуатація АЗС за наявності ритвин на оперативних майданчиках в районі паливороздавальних колонок.

Заправка автомобіля працівником АЗС здійснюється лише в присутності водія і обов’язково при заглушеному двигуні.

Розлитий бензин акуратно протирається, або засипається піском.

Допускається лише односторонній рух автотранспорту по території автозаправної станції. В’їзд на АЗС і виїзд з нього здійснюється окремо.

Аварійною ситуацією на АЗС слід вважати:

  • загоряння АЗС;
  • несправність в електрообладнанні;
  • витоку нафтопродукту з паливороздавальної колонки, резервуара;
  • загазованість (понад 100 мг/м3) в будівлі АЗС;
  • протоку і перелив при прийомі нафтопродуктів.

У всіх аварійних ситуаціях слід негайно відключити загальний рубильник і припинити заправку автомашин.

При виникненні пожежі необхідно викликати пожежну команду і приступити до гасіння пожежі наявними засобами, залучаючи на допомогу водіїв транспорту, повідомити диспетчеру нафтобази.

Не допускається проводити ремонт електрообладнання. У разі несправності електрообладнання слід викликати електрослюсаря.

Відключити паливороздавальну колонку при виявленні з неї витоку нафтопродукту, викликати фахівців для ремонту.

При виявленні витоку нафтопродукту в резервуарі викликати аварійну службу, звільнити територію АЗС від автомашин, повідомити керівництву організації, зробити запис в журналі прийому і здачі зміни.

У разі виявлення загазованості в приміщенні АЗС необхідно провітрити приміщення природною вентиляцією (відкрити двері, вікна), визначити джерело підвищеної загазованості, повідомити керівництву організації, зробити запис в журналі приймання та здавання змін.

При протоці (переливе) нафтопродуктів припинити всі технологічні операції, звільнити територію АЗС від автомашин, видалити пролита нафтопродукт, місце протоки засипати піском.

При неможливості ліквідувати аварійну ситуацію своїми силами повідомити керівництву організації і викликати аварійну службу.

Висновки

Лише дотримуючись усіх вимог техніки безпеки на АЗС можна гарантувати абсолютну безпеку для працівників АЗС, так і для її клієнтів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...