Безпека під час експлуатації навантажувачів


Безпека під час експлуатації навантажувачів

Вимоги безпеки під час експлуатації навантажувачів визначені нормативно-правовим актом НПАОП 0.00-1.83-18 «Правила охорони праці під час експлуатації навантажувачів». Реєстрація, перереєстрація, тимчасова реєстрація та знаття навантажувачів з обліку здійснюються територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Експлуатація незареєстрованих навантажувачів забороняється. Навантажувачі підлягають обов’язковому технічному огляду відповідно до вимог Закону України «Про дорожній рух». У разі досягнення навантажувачем призначеного строку служби (граничного строку експлуатації) або закінчення продовжуваного строку безпечної експлуатації навантажувачі підлягають експертному обстеженню. За потреби відновлення втраченого, зіпсованого чи на заміну непридатному для використання паспорту навантажувача, що перебував в експлуатації, суб’єкт господарювання має забезпечити отримання дубліката паспорта від виробника чи складання нового паспорту. За відсутності в експлуатаційних документах відомостей про строк служби навантажувачів призначений строк служби (граничний строк експлуатації) визначається так:

– для електронавантажувачів вантажопідіймальністю до 5,0 тонн – 8 років;
– для автонавантажувачів вантажопідіймальністю до 6,3 тонн – 10 років;
– для автонавантажувачів вантажопідіймальністю від 6,3 тонн до 12,5 тонн – 12 років.

Читайте також: Про охорону праці під час обслуговування та експлуатації навантажувачів

Суб’єкт господарювання, який експлуатує навантажувачі і змінні вантажозахоплювальні пристрої до них, забезпечує їх утримання в справному стані та безпечну експлуатацію через організацію належного нагляду, технічного обслуговування, обов’язкового технічного огляду та ремонту власними силами або укладає договори з іншими суб’єктами господарювання на виконання зазначених робіт.

Суб’єкт господарювання, який експлуатує навантажувачі, має стежити, щоб всі таблички із заводськими даними та маркування були у передбачених місцях і такому стані, щоб їх можна було читати.

Пересування навантажувачів територією підприємства має здійснюватися відповідно до встановленої схеми руху транспортних засобів і працівників територією підприємства.
Максимальна швидкість руху навантажувача територією, у виробничих та інших приміщеннях установлюється суб’єктом господарювання та не має перевищувати:

– 10 км/год. – територією підприємства;
– 5 км/год. – у виробничих та інших приміщеннях;
– 3 км/год. – на поворотах, під час в’їзду або виїзду з воріт, у місцях інтенсивного руху людей, під час руху заднім ходом.

Брошура Вимоги безпеки для експлуатації навантажувачів

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Техніка безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин
Головним документом, який встановлює вимоги щодо техніки безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин, є НПАОП 0.00-1.71-13 «Правила охорони ...
Вимоги безпеки під час експлуатації парових стерилізаторів
Стерилізатор — апарат для стерилізації медичних виробів водяним насиченим паром під тиском. Експлуатувати стерилізатор дозволено протягом робочої зміни згідно з ...