Атестація робочих місць за умовами праці медичних працівників


Атестація робочих місць за умовами праці медичних працівників

У закладах охорони здоров’я, як і на всіх інших підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання, потрібно проводити атестацію робочих місць. Однак з огляду на характер праці медичних працівників атестація їхніх робочих місць суттєво відрізняється від атестації на промислових підприємствах.

Атестацію робочих місць проводять в усіх закладах чи установах охорони здоров’я незалежно від форм власності. Перш ніж проводити атестацію робочих місць медпрацівників ретельно ознайомтеся з вимогами законодавства.

У закладах охорони здоров’я проводять атестацію робочих місць працівників, професії і посади яких передбачені у Списках № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461 (далі — Списки). Зокрема, йдеться про такі професії і посади:

За Списком № 1 (розділ ХІХ):

  • Лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).
  • Молодші спеціалісти з медичною освітою рентгенівських відділень (кабінетів), а також молодші спеціалісти з медичною освітою, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).

За Списком № 2 (розділ ХХІV):

  • Медичні і фармацевтичні працівники, які заразилися під час виконання службових обов’язків вірусом імунодефіциту людини.
  • Молодші медичні сестри (санітарки-прибиральниці) патологоанатомічних бюро, центрів, відділень, прозекторських, моргів.
  • Працівники, зайняті в протичумних закладах.

Працівники, які безпосередньо обслуговують хворих у туберкульозних та інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах, у лепрозоріях, у психіатричних (психоневрологічних) лікувально-профілактичних закладах (відділеннях), будинках дитини, у будинках-інтернатах для психічно хворих, дитячих будинках-інтернатах для розумово відсталих дітей системи соціального забезпечення, у підземних лікарнях, розташованих у відпрацьованих соляних шахтах, в опікових і гнійних відділеннях, в онкологічних закладах (підрозділах), центрах, диспансерах, у рентгенівських відділеннях (кабінетах).

Згідно з Інструкцією проведення атестації робочих місць в установах охорони здоров’я і соціального забезпечення (листи Мінпраці від 05.05.1995 р. № 06-1544 та МОЗ від 17.05.1995 р. № 5.05.08-370 (далі — Інструкція) у закладах охорони здоров’я атестацію для підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення проводять комісійно.

Необхідно зазначити, що атестацію робочих місць працівників, які мають робітничі професії, проводять у повному обсязі відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442 (далі — Порядок № 442) із проведенням гігієнічних досліджень.

Ще один документ, вимоги якого потрібно врахувати під час проведення атестації, це Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. № 41 (далі — Методичні рекомендації).

За результатами атестації встановлюють пільги і компенсації за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, а також вживають заходів, щоб поліпшити умови праці.

Після того, як атестаційна комісія закладу охорони здоров’я склала Перелік робочих місць, що підлягають атестації, вона:

  • забезпечує, щоб санітарна лабораторія провела гігієнічні дослідження шкідливих чинників виробничого середовища і трудового процесу; заповнює Карти умов праці робочих місць, на яких атестацію проводять у повному обсязі відповідно до Порядку № 442 і Методичних рекомендацій;
  • оформлює протокол атестації, яку проводять згідно з Інструкцією комісійно.

Під час вибору лабораторії й укладанні з нею договору пам’ятайте, що вона має бути атестована Держпраці та МОЗ у порядку, визначеному Мінсоцполітики разом із МОЗ.

Оформлюють протокол атестації робочих місць, на яких зайняті працівники, професії, посади яких передбачені у розділі ХІХ Списку № 1 та розділі ХХІV Списку № 2, на підставі:

  • встановлення відповідності фактично виконуваної роботи кваліфікаційним характеристикам або посадовим інструкціям;
  • визначення шкідливих чинників, які впливають на працівника;
  • складання фотографії робочого дня.

За допомогою фотографії робочого дня визначають тривалість дії шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу; час перебування працівника в різних пунктах робочої зони, що пов’язано з необхідністю виконати обов’язки, передбачені посадовою інструкцією чи кваліфікаційною характеристикою.

У Карті умов праці атестаційна комісія заповнює таблицю «Пільги та компенсації» і проставляє:

  • право на пільгову пенсію за Списком № 1 чи № 2, визначене відповідно до додатка 4 до Методичних рекомендацій;
  • розмір доплат за умови праці;
  • тривалість щорічної додаткової відпустки, розраховану за результатами атестації;
  • тривалість робочого тижня — у разі підтвердження права на скорочену тривалість робочого тижня;
  • право працівника на безплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів.

Переліки, передбачені пунктом 6.7 Методичних рекомендацій, складають на підставі заповнених і підписаних головою та членами атестаційної комісії Карт умов праці, а також протоколу, складеного за результатами комісійної атестації відповідних робочих місць.

Усі переліки, підписані головою атестаційної комісії, схвалюють на засіданні комісії, додають до проєкту наказу про результати атестації, а після того, як їх затвердили наказом, — до колективного договору закладу.

Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги й компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене законодавством, підписує голова атестаційної комісії за погодженням із профспілковим комітетом закладу. Про це йдеться у пункті 6.8 Методичних рекомендацій.

Зазвичай результати атестації схвалюють на засіданні атестаційної комісії. На цьому засіданні заслуховують звіт про проведену роботу, аналізують пільги та компенсації за роботу із шкідливими умовами праці, погоджують складені за результатами атестації переліки.

На підставі звіту атестаційної комісії про атестацію, протоколу засідання атестаційної комісії керівник закладу видає наказ про результати атестації. У ньому оцінюють проведену роботу та затверджують її результати. Цим наказом також затверджують переліки, складені за результатами атестації.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...