...

Аграріям — про безпеку під час збирання цукрових буряків


Аграріям — про безпеку під час збирання цукрових буряків

Розпочався активний процес збирання цукрових буряків, тому, нагадуємо про необхідність організації та контролю за безпечним виконанням цих робіт.

Правилами охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затвердженими наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 р. № 1240, встановлені основні вимоги щодо організації безпечного збирання цукрових буряків. Зокрема:

  • експлуатація сільськогосподарських машин (сільськогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем складових частин та окремих технічних вузлів) має здійснюватися з урахуванням вимог експлуатаційної документації.
  • вузли та елементи сільськогосподарських машин, що рухаються, обертаються та можуть становити небезпеку, мають бути огороджені захисними кожухами.
  • не дозволяється експлуатація несправних машин та обладнання; сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна за ввімкнутої передачі.

При використанні спеціалізованої техніки при збиранні цукрових буряків не дозволяється:

  • підштовхувати транспортні засоби та бурякозбиральні машини, що забуксували на полі чи дорозі;
  • сидіти (стояти) на рамі або інших частинах бурякозбиральних машин під час їх роботи;
  • заміняти ножі та диски зрізувальних та обрізувальних механізмів, встановлювати зазори між дисками копачів та зазори у конічних підшипниках копачів за увімкненого двигуна та без використання спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту;
  • перебувати без засобів захисту в місцях можливого падіння буряків, під транспортерами бурякозбиральних агрегатів, навантажувачів та перевізників буряка;
  • наближатися до робочих органів навантажувача буряку ближче, ніж на 2 м;
  • перебувати працівникам попереду і позаду гичкозбиральної машини, а також у площині обертання ротора під час її руху;
  • прибирати коренеплоди, які залишилися в транспортному засобі після його розвантаження, а також здійснювати очищення механізмів комбайна від гички, бур’янів, землі й іншого можна за вимкненого двигуна і зупинених робочих органах за допомогою скребка або лопати з подовженим держаком, в рукавицях, не піднімаючись у кузов.

Під’їжджати транспортним засобом для навантаження його коренеплодами потрібно за сигналом тракториста навантажувача.

Під час завершення розбирання кагату буряку водій навантажувача має вимкнути робочі органи агрегату для безпечного підбору працівниками залишків буряку.

Інтервал між збиральним агрегатом (комбайна) та транспортним засобом під час їх руху має становити не менше, ніж 1,5–2 м.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...