— Які встановлено норми площі при роботі з комп’ютерною технікою? Які шкідливі та небезпечні фактори виникають при роботі з комп


— Які встановлено норми площі при роботі з комп’ютерною технікою? Які шкідливі та небезпечні фактори виникають при роботі з комп

Санітарно-гігієнічні вимоги щодо влаштування приміщень, в яких працівники працюють на персональних комп’ютерах, параметрів виробничого середовища, організації та обладнання робочих місць, режимів праці та відпочинку при роботі з відеотерміналами (ВДТ) і профілактичних медоглядів наведено у ДСанПіН 3.3.2.007-98 «Гігієнічні вимоги до організації роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин», затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10 грудня 1998 р. № 7 (далі — ДСанПіН 3.3.2.007-98).
Згідно з п. 2.3. ДСанПіН 3.3.2.007-98 розмір площі для одного робочого місця оператора персонального комп’ютера не менше 6 кв. м, а об’єм — не менше 20 куб. м. Пункт 4.4. передбачає, що при розміщенні робочих столів з відеотерміналами слід дотримувати такі відстані: між бічними поверхнями ВДТ — 1,2 м, відстань від тильної поверхні одного відеотерміналу до екрана іншого відеотерміналу — 2,5 м.
Шкідливими факторами при роботі з персональним комп’ютером є неіонізуюче випромінювання промислової частоти, збільшене нервово-емоційне навантаження на оператора, збільшення навантаження на органи зору та дрібні стереостатичні рухи кінцівок.
Ці фактори можуть викликати у працівника певні розлади здоров’я, зокрема підвищення артеріального тиску, кон’юктивіти, тендовагініти та інші захворювання.
Комп’ютер, як і будь-який електричний прилад, особливо при його неправильному підключенні, може бути джерелом ураження оператора електричним струмом. Саме тому всі працівники, які працюють з персональним комп’ютером, повинні мати першу (або другу) групу допуску з електробезпеки.
Через наявність зазначених факторів працівники, які працюють з персональними комп’ютерами, підлягають попередньому та періодичному медичному огляду згідно з пунктом 6.2.3 додатку 4 до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21 травня 2007 року № 246.

Анатолій Стовбун