...

Як працівникові правильно звільнитися при порушенні роботодавцем законодавства з охорони праці?


Як працівникові правильно звільнитися при порушенні роботодавцем законодавства з охорони праці?

Відповідно до ч. 3 ст. 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП), працівник має право розірвати трудовий договір, що укладений на невизначений строк, за власним бажанням, якщо роботодавець або уповноважений ним орган (роботодавець) не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, зокрема й законодавство про охорону праці. Ця правова норма зазначена також у ст. 6 Закону України «Про охорону праці».

Відповідно до ст. 39 КЗпП строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі порушення роботодавцем, зокрема, законодавства про охорону праці.

При цьому хотілося б зазначити, що працівник має право на таке звільнення за статями 38, 39 КЗпП у визначений ним строк, тобто відпрацювання двотижневого терміну не потрібно.

В такому разі запис у трудовій книжці має бути таким: «Звільнений за власним бажанням у зв’язку з порушенням роботодавцем законодавства про працю, ст. 38 (39) КЗпП України».

При такому звільненні працівникові, відповідно до ст. 44 КЗпП, виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У статті 47 КЗпП зазначено, що роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати трудову книжку та провести з працівником остаточний розрахунок у строки, визначені ст. 116 КЗпП. Згідно зі статтею, вказаною вище, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому, провадиться в день звільнення. Якщо ж працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, роботодавець повинен письмово повідомити працівника.

Якщо ж роботодавець відмовляється звільнити працівника з таким формулюванням, такий спір має вирішуватися в судовому порядку.

 

Ольга Харечко,
головний редактор журналу «Довідник кадровика»

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання