Як подбати про безпечну працю під час воєнного стану


Як подбати про безпечну працю під час воєнного стану

ПЕРЕДМОВА

Редакція виробничо-практичного журналу «Охорона праці і пожежна безпека» звернулася до Державної служби України з питань праці (далі — Держпраці) з проханням надати відповіді на запитання, зокрема:

  • які виклики постали в Україні перед безпечною працею з огляду на воєнний стан?
  • задля зниження ризиків смерті та травмування працівників внаслідок бойових дій, як мають діяти керівники підприємств? Як вони мають навчити працівників діям у надзвичайних ситуаціях задля збереження їх життя та здоров’я під час виконання трудових обов’язків?
  • якими саме та як ефективно роботодавці мають забезпечити засобами колективного та індивідуального захисту працівників в умовах війни? Чи з’явилися якісь нові засоби захисту в цих умовах?
  • розкажіть, будь ласка, як сьогодні здійснюється напрацювання рекомендацій для роботодавців з метою створення безпечних умов праці для працівників, як в умовах війни, так і після її закінчення?
  • в Україні діє Програма релокації підприємств. Які рекомендації Ви можете дати керівникам цих підприємств для забезпечення безпечної праці на нових місцях? Яким чином такі підприємства можуть отримати консультаційну підтримку від Держпраці задля забезпечення якісного управління системою безпечної праці на підприємстві?

 

Виклики перед безпечною працею з огляду на воєнний стан в Україні

З початку широкомасштабної агресивної війни, розгорнутою російською федерацією, порушено конституційні права працівників на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні та здорові умови праці, які постраждали внаслідок бойових дій на виробництві.

Так, з 24.02.2022 внаслідок поранень, отриманих під час виконання трудових обов’язків через бойові дії травмовано 368 працівників (63 % від загальної кількості травмованих на виробництві), з яких 142 працівники зі смертельним наслідком (61 % від загальної кількості працівників, які загинули на виробництві).

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Як знизити ризики смерті та травмування працівників внаслідок бойових дій

Для уникнення чи мінімізації наслідків небезпек під час воєнного стану та забезпечення конституційних прав працівників законодавство зобов’язує роботодавця забезпечувати виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються.

Основними заходами щодо запобігання нещасним випадкам, що стались внаслідок ведення бойових дій під час виконання працівниками трудових (посадових) обов’язків, є:

  • проведення інструктажів для працівників щодо заходів безпеки під час повітряної тривоги;
  • забезпечення дієвого контролю за неухильним виконанням працівниками заходів, передбачених у разі отримання сигналу «Повітряна тривога»;
  • проведення навчання щодо надання першої домедичної допомоги потерпілим внаслідок ведення бойових дій.

Водночас з метою необхідності правового врегулювання та удосконалення процедури розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві на період дії в Україні режиму воєнного (надзвичайного) стану, Держпраці внесено пропозиції до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», який для внесення зауважень і пропозицій оприлюднено на офіційному вебсайті Держпраці.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 067-317-5886

Зверніть увагу! Повідомлення про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»: dsp.gov.ua/category/diyalnist/rehuliatorna-diialnist/

Засоби колективного та індивідуального захисту працівників в умовах війни

Забезпечення засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ) працівників, як у воєнний стан, так і в мирні часи, роботодавець виконує відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 № 1804, (далі – Мінімальні вимоги) на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту за встановленими нормами, які для роботодавця є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ, з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886

Вибір ЗІЗ за характером виконуваних робіт роботодавець здійснює з урахуванням класифікації ЗІЗ відповідно до чинних в Україні національних стандартів.

Наразі, до законодавства не вносились зміни, що передбачають забезпечення роботодавцем використання спеціальних засобів колективного та індивідуального захисту на період воєнного стану в Україні, введеного в дію Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022.

Також роботодавець, враховуючи реальність можливих ризиків для працівників, може додатково, понад встановлені норми, видавати певні засоби індивідуального захисту, зокрема, бронежилети, захисні каски, протигази тощо.

Доцільно враховувати, що в умовах порушення логістичних ланцюжків постачання ЗІЗ, роботодавець може подбати про створення додаткового фонду спецодягу та ЗІЗ заздалегідь.

 

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 067-317-5886  • Email: podpiska@mediapro.com.ua

Напрацювання рекомендацій для роботодавців з метою створення безпечних умов праці

З початку широкомасштабної агресії Держпраці докорінно змінила підходи до реалізації своїх повноважень. Головним вектором діяльності визначено консультування та надання допомоги в організації процесу виробництва з метою збереження та зміцнення економіки України, враховуючи припинення проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Для уникнення чи мінімізації наслідків небезпек під час воєнного стану, Держпраці розробила для роботодавців та працівників методичні рекомендації щодо основних вимог безпеки, алгоритми виконання робіт під час діяльності суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану, зокрема:

  • Методичні рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам у будівельній галузі;
  • Методичні рекомендації щодо безпечного виконання робіт у замкнутому просторі;
  • Методичні рекомендації щодо безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем;
  • Рекомендації «Безпека та здоров’я у фермерському господарстві»;
  • Рекомендації роботодавцям та працівникам про дії, у разі виявлення підозрілих предметів або під час обстрілів;
  • Рекомендації для роботодавців, працівники яких під час виконання своїх обов’язків пересуваються територією, на якій можуть бути вибухонебезпечні предмети (міни, боєприпаси тощо);

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
067-317-5886 • Email: podpiska@mediapro.com.ua

  • Рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій;
  • Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій;
  • Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського господарства в умовах воєнних (бойових) дій;
  • Рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій;

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail:podpiska@mediapro.com.ua

  • Навчання з охорони праці та допуск до самостійної роботи — зрозумілий алгоритм дій;
  • Пам’ятка роботодавцю: як створити електронний документообіг в системі управління охороною праці (рекомендації розміщені на інформаційному порталі Держпраці за посиланням https://pratsia.in.ua у розділі «Рекомендації: Як працювати безпечно»).

Крім цього, Держпраці займає активну позицію щодо відстеження положень законодавства, які потребують удосконалення. Було впроваджено інноваційні рішення щодо дерегуляції та цифровізації процесів господарської діяльності у системі управління охороною праці.

За ініціативи Держпраці розроблено наказ Мін-економіки «Про затвердження Порядку впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці». Наказ передбачає можливість організації роботи в системі управління охороною праці, зокрема створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення різних видів документів, які сьогодні регламентовано численними нормативно-правовими актами з охорони праці, шляхом впровадження електронного документообігу, що сприятиме зниженню навантаження на суб’єктів господарювання. В умовах війни особливого значення для роботодавців набувають нові інструменти, що дають можливість, зокрема, віддалено ухвалювати необхідні рішення з урахуванням тих викликів, які перед бізнесом ставить російська агресія та пов’язані з нею обмеження.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Підтримка релокованих підприємств

Щодо надання підтримки релокованим підприємствам на вебсайті Держпраці[1] створено окремі розділи для консультування роботодавців та працівників (в т. ч. онлайн) та інтерактивний вебпортал, де розміщується довідково-консультативна інформація для підтримки роботодавців щодо створення безпечних та здорових умов праці на виробництві.

Так, у березні 2022 року започатковано пілотний проєкт консультаційної підтримки релокованих підприємств (Львівська область — пілотна, починаючи з квітня до проєкту долучилися інші області).

У межах проєкту всім підприємствам, що мають потребу і виявили бажання, задля швидкого адаптування у новому регіоні, інспектори праці в межах компетенції надають необхідний консультаційний супровід з широкого спектра питань: від оплати праці, звільнення, переведення, оголошення простою, обліку робочого часу до організації безпечного ведення робіт, створення безпечних та здорових умов праці, надання адміністративних послуг тощо.

На початку травня 2022 року консультаційну підтримку поширено на всіх суб’єктів господарювання.

Державні органи та органи місцевого самоврядування також долучилися до ініціативи Держпраці та сприяють поширенню інформації про можливість отримання допомоги безпосередньо від державного органу, що опікується цими питаннями та здійснює контроль у відповідних сферах.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Звернутися по допомогу й отримати її у зручній формі може кожен суб’єкт господарювання, що здійснює свою діяльність на території України. Для цього достатньо на інформаційному порталі відвідати розділ «Консультаційна підтримка роботодавців» і залишити заявку на отримання консультативної допомоги. Після цього спеціалісти Держпраці зв’яжуться із контактними особами для уточнення форми надання допомоги чи відповіді на питання, що турбують роботодавця.

 

До надання консультацій залучаються кваліфіковані спеціалісти, чим гарантована організація роботи відповідно до законодавства.

На сьогодні вже відвідано та проінформовано про проєкт і можливість користування послугами Держпраці 36 533 підприємства, з них: 271 переміщене підприємство, які працюють, 273 підприємства — частково переміщені або в процесі переміщення, 39 119 підприємств здійснюють поточну діяльність (нерелоковані). На супроводження та надання консультаційної підтримки погодилися 32 703 підприємства.

Загальна кількість суб’єктів господарювання, які обмежили провадження діяльності, становить більше ніж 400 підприємств, разом з цим, всього за червень-липень 2022 року, 338 підприємств скористалися спрощеним порядком отримання документів дозвільного характеру та подали декларацію щодо провадження господарської діяльності, з яких 78 підприємств — завдяки інформуванню та практичній допомозі інспекторів Держпраці.Держпраці й надалі працюватиме задля безпеки та здоров’я працівників.

Павло Бєлоусов, заступник директора департаменту з питань безпеки праці Держпраці

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
067-317-5886

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...