Ви отримали 5 найпоширеніших зауважень в акті перевірки ДСНС: що робити?


Ви отримали 5 найпоширеніших зауважень в акті перевірки ДСНС: що робити?

Здійснюючи супровід перевірок органів державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, нам вдалося акумулювати чималий доробок напрацювань у цій сфері та виділити ТОП 5 зауважень в акті перевірки ДСНС.

Враховуючи те, що спеціалісти нашої компанії супроводжують і планові й позапланові перевірки, які здійснюють інспектори районних відділів і головних управлінь, об’єктів різного функціонального призначення (житло, склади, промисловість, громадські будівлі тощо), маємо чим з вами поділитися та в чому допомогти.

ЗАУВАЖЕННЯ 1

Найпоширеніші зауваження в акті перевірки ДСНС

Відсутність у посадових осіб та працівників підтверджень про те, що вони пройшли навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, що встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» (п. 16 розділу ІІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 р. № 1417; далі — ППБУ).

Крім цього, дуже часто на підприємстві взагалі відсутній наказ про призначення відповідального за пожежну безпеку, інструкції, журнали, накази, що стосуються регулювання протипожежного стану на об’єкті.

Що робити:
розробити відповідні інструкції, заповнити журнали, затвердити накази та провести навчання посадових осіб та працівників з питань пожежної безпеки. Допомогти в цьому можемо, зокрема, ми. Якщо ж цікавить тема, які інструкції повинні бути на підприємстві, які журнали тощо — пишіть, підготуємо відповідний матеріал.

 

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
067-317-5886  • Email: podpiska@mediapro.com.ua

ЗАУВАЖЕННЯ 2

На об’єкті відсутній розрахунок часу евакуації з приміщень

Ми писали раніше, що розрахунок часу евакуації є обов’язковим до проведення вже на етапі розроблення проєктної документації, якщо маємо справу з об’єктами класів наслідків (відповідальності) СС2 та СС3. Однак і Правилами пожежної безпеки України передбачається необхідність його проведення на існуючих об’єктах. І це загалом правильно.

Адже, повертаючись до суті розрахунку часу евакуації (разом із часом досягнення граничних значень небезпечними чинниками пожежі, зокрема, але не виключно, заповнення приміщень димом), в результаті його проведення ми маємо змогу побачити: чи забезпечується безпечна евакуація людей з приміщень об’єкта.

Загалом результатами та висновками цього документа можна керуватися при оцінці ризиків, зокрема: чи існують на об’єкті реальні загрози життю та/або здоров’ю людей (але, фактично, цим так ніхто і не користується).

Так, наприклад, здійснюючи розрахунок часу евакуації з приміщень при зменшенні ширини евакуаційних виходів або їх висоти, можна переконатися або спростувати доводи інспектора, що таке зменшення впливає на безпеку людей.

 

Проте з практичного досвіду нашого супроводу перевірок, інспектори здебільшого дуже неохоче відмовляться від таких доводів та знімають виключно зауваження, зафіксоване в акті, щодо відсутності самого розрахунку. Але водночас все більше суддів, які розглядають спори за позовами Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій (ДСНС) про застосування заходів реагування, приділяють увагу висновкам, що містяться у проведених та доданих до матеріалів справи розрахунків часу евакуації.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (067) 317-58-86 

Що робити:
проводити розрахунок часу евакуації людей з приміщень та досягнення граничних значень небезпечними чинниками пожежі, порівнювати ці значення, та робити на основі цього висновок щодо забезпечення (або незабезпечення) безпечної евакуації людей з приміщень.

 

І не забуваємо, що проводимо ми тепер розрахунок часу евакуації з огляду на вимоги ДСТУ 8828:2019 «Пожежна безпека. Загальні положення» та звертаємо увагу: чи можемо ми застосувати спрощену модель або ж повинні звертатися до моделювання (спойлер: моделювання набагато краще для закладення усіх існуючих параметрів об’єкта включно з іншими порушеннями).

Більш детально про особливості проведення розрахунків часу евакуації читайте в наших публікаціях.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
(067) 317-58-86 

ЗАУВАЖЕННЯ 3

Нове будівництво здійснюються без проєктної документації

Нове будівництво, реконструкція, реставрація, технічне переоснащення та капітальний ремонт приміщень, будинків і споруд здійснюються (здійснено) без проєктної документації, що затверджена у встановленому порядку (з посиланням на п. 21 розд. ІІ ППБУ).

а) Зауваження має місце бути, враховуючи звичку зробити все швидко та без зайвих дозвільних документів. При цьому, зазвичай, людей лякає навіть не сама процедура отримання дозволів, а час, який витрачається на це, з постійним затягуванням процедур з боку органів державної влади.

б) Також дається взнаки некомпетентність окремих консультантів, які замість того, щоб розказати до якого виду будівельних робіт належать заплановані роботи на об’єкті; чи потребують вони розроблення проєктної документації, проходження експертизи, отримання дозволів в органах архітектурно-будівельного контролю; які ризики недотримання встановленої процедури тощо радять робити все швидко та без жодних погоджень.
В результаті маємо те, що маємо.

в) Інша справа, що питання, які стосуються будівельних робіт і перевірки наявності проєктної документації та дозвільних документів, не належить до компетенції органів ДСНС. Проте, знову ж таки з практичного досвіду, інспектори над цим не задумуються та намагаються написати якомога більше зауважень.

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
(067) 317-58-86  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Що ж робити:

  • якщо проєктної документації немає або вона не відповідає фактичному стану — її потрібно розробити відповідно до чинних державних будівельних норм, стандартів та правил;
  • якщо буде необхідна експертиза проєктної документації — пройдіть її;
  • якщо експертиза не є обов’язковою — рекомендую отримати, як мінімум, експертну оцінку в частині пожежної безпеки: тоді ви зможете підтвердити, що прийняті проєктні рішення відповідають вимогам будівельних норм;
  • якщо ж будівельні роботи на об’єкті не проводилися з моменту останнього ремонту/реконструкції або з моменту введення в експлуатацію об’єкта — тоді потрібно це показати та підтвердити.

 

ЗАУВАЖЕННЯ 4

Будинки, приміщення та споруди не обладнані системами протипожежного захисту

Будинки, приміщення та споруди не обладнані системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту» (п. 1.2 розділу V ППБУ) або ж такі системи перебувають у непрацездатному стані.

Це порушення, на превеликий жаль, справді часто трапляється. Адже більшість власників намагаються зекономити на влаштуванні систем протипожежного захисту, а також на підтримці їх у належному стані. Тому, навіть при наявності систем, сподіватися на їх спрацювання у випадку пожежі не варто.

Що робити:
зрозуміти та усвідомити, що економити можна на багато чому, але точно не на безпеці людей, а для цього потрібно при будівництві об’єкта не намагатися «втиснути» підрядників з монтування систем протипожежного захисту в мінімум по коштах, а навпаки — здійснювати належний контроль:

  • за виконанням ними робіт;
  • за якістю отриманого продукту та за його працездатністю (щодо останнього, то доцільно залучати до приймання систем в експлуатацію інспекційні органи, т. з. «треті сторони», які містять у своєму складі відповідних фахівців, довели свою спроможність інспектувати шляхом проходження акредитації на відповідність міжнародному стандарту ISO/IEC 17020).

 

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити: 0 (800) 219-977

Важливо! Постійно обслуговувати системи протипожежного захисту, не номінально на папері, а по-справжньому, щоб відстежувати будь-які можливі поломки та вживати своєчасно заходів щодо їх усунення.

Використання приміщень без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, необхідність якої передбачена ст. 57 Кодексу Цивільного захисту України.

Що робити:
варто зауважити, що сама по собі відсутність декларації не свідчить про небезпеку для життя та здоров’я людей. Проте для її отримання необхідно виконати експертизу протипожежного стану об’єкта та отримати позитивний експертний висновок. А це, своєю чергою, повинно означати, що на об’єкті відсутні порушення.

 

Таким чином, маємо «замкнуте коло»: допоки існують порушення — позитивний експертний висновок замовник не може отримати та, відповідно, й зняти зауваження що відсутності декларації можна лише в останню чергу.

Зверніть увагу! Хочу застерегти від обіцянок окремих «сумнівних» суб’єктів, що мають ліцензію ДСНС на проведення експертизи протипожежного стану об’єкта, отримати такий позитивний висновок і зареєструвати декларацію, оскільки у будь-якому випадку в органах ДСНС, які, власне і реєструють декларації відповідності, є інформація з особової справи суб’єктів господарювання і про проведені перевірки та отримані за їх результатами зауваження, і про справи у судах.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити: 0 (800) 219-977

Крім цих 5 зауважень, звісно, в актах перевірки може бути з десяток, а то й більше, інших порушень, які є характерними для багатьох об’єктів. Пишіть, про які ви хотіли б дізнатися більше і з якими стикалися у своїй практиці — я спробую розкрити й ці питання!

 

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Роман Уханський
Роман Уханський
Директор ТОВ «Шілд-Фаєр»

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...