Поєднання функцій з пожбезпеки та цивільного захисту


Дозвіл на експлуатацію стаціонарних підйомників

Відповідальна особа з цивільного захисту на підприємствах з чисельністю працівників до 200 осіб призначається на посаду керівником підприємства після особистої бесіди.

Спеціально визначених вимог до цієї посади немає, але, враховуючи, що на працівника з цивільного захисту покладаються завдання з організації заходів цивільного захисту на підприємстві, контролю виконання цих заходів, розроблення плану реагування на надзвичайні ситуації, щорічних планів основних заходів об’єктової ланки Єдиної державної системи цивільного захисту, інших планових документів, підготовку наказів з питань цивільного захисту, планів об’єктових навчань і тренувань тощо, рекомендуються такі вимоги:

  • освіта вища, бажано технічна;
  • стаж роботи у сфері цивільного захисту три роки;
  • володіння комп’ютером та практикою розроблення й оформлення службової документації (планів, наказів, службових листів тощо);
  • знання української мови.

Посадова особа з питань цивільного захисту, з призначенням на цю посаду, не є одночасно особою, відповідальною за пожежну безпеку.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України забезпечення пожежної безпеки на підприємстві покладається на його керівника та уповноважену керівником особу (осіб).

Відповідальний за пожежну безпеку призначається окремим наказом керівника підприємства, який доводиться до призначеної особи під підпис. Керівник підприємства повинен визначити обов’язки відповідальної особи щодо забезпечення пожежної безпеки. Поєднання виконання обов’язків з питань цивільного захисту та з питань пожежної безпеки на підприємстві з чисельністю працівників до 200 осіб можливе і не суперечить чинному законодавству. Рішення про поєднання обов’язків з питань цивільного захисту та з питань забезпечення пожежної безпеки приймається керівником підприємства, про що видається відповідний наказ по підприємству.

Усі працівники при прийнятті на роботу повинні проходити інструктаж з питань пожежної безпеки. Тому зазначена особа обов’язково повинна пройти інструктаж або спеціальне навчання з питань пожежної безпеки.

Олександр Євдін, перший заступник начальника УкрНДІ ЦЗ

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»