Безпечна експлуатація стелажів


Дозвіл на експлуатацію стаціонарних підйомників

Єдиним стандартом, який сьогодні визначає порядок експлуатації та випробування стелажів, є ГОСТ 16140-77 «Стеллажи сборно-разборные. Технические условия». Існує ГОСТ 28766-90 «Стеллажи. Основы расчета», який нормує розрахунок сталевих конструкцій стаціонарних стелажів, обслуговуваних кранами-штабелерами за ГОСТ 16553-88, призначених для зберігання вантажів у виробничій тарі за ГОСТ 14861-91 і піддонах за ГОСТ 9078-84, а також упакованих або укладених у спеціальну тару довгомірних вантажів.

Порядок улаштування та утримання складів з використанням стелажного способу зберігання вантажів на об’єктах оптової торгівлі визначають Правила охорони праці при експлуатації баз, складів і сховищ, виконанні вантажно-розвантажувальних робіт на об’єктах оптової торгівлі, затверджені наказом Держнаглядохоронпраці України від 8 травня 1996 р. № 78 (НПАОП 51.0-1.03-96). У Державному реєстрі нормативно-правових актів з охорони праці був присутній під шифром НПАОП 63.12-7.05-80 нормативний документ Мінбудшляхкомунмаш СРСР від 1980 року «ССБП. Стелажі стоякові ялинкові, консольні. Вимоги безпеки при експлуатації» (відсутній у Реєстрі).

Виробники та власники складського стелажного обладнання у Європі керуються стандартами Європейського союзу, які встановлюють вимоги щодо проектування, монтажу та експлуатації стелажного обладнання, а саме: EN 15512:2009 «Системы хранения стационарные стальные. Регулируемые паллетные системы стеллажей. Принципы проектирования конструкции» (стандарт з проектування піддонних стелажів); EN 15620:2008 «Системы хранения стационарные стальные. Регулируемые паллетные стеллажи. Допуски, деформация и зазоры» (регламент відхилень); EN 15635:2008 «Системы хранения стационарные стальные. Применение и техническое обслуживание оборудования для хранения» (стандарт з перевірок складського обладнання).

До монтажу стелажного обладнання повинен залучатись атестований персонал. Результати приймально-здавальних випробувань заносяться у паспорт стелажа.

Суб’єкт господарювання, який експлуатує стелажі, повинен призначити (з числа інженерно-технічних працівників) особу, відповідальну за утримання стелажів у справному стані; осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію стелажів (як правило, начальників цехів), а також розробити інструкцію з охорони праці при роботі зі стелажним обладнанням.

На виробничих дільницях персонал проходить відповідний інструктаж з питань охорони праці, запроваджується контроль за технічним станом стелажного обладнання та періодичну перевірку його технічного стану (технічне опосвідчення). Чинні нормативні документи, на жаль, не наводять форми журналів обліку результатів перевірки технічного стану стелажів, але можна рекомендувати «Журнал технічного опосвідчення стелажів» за формою Додатка до НПАОП 63.12-7.05-80.

Стелажі підлягають періодичному випробуванню 1 раз на рік з оформленням результатів протоколом за ГОСТ 15.001-88 «Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения» (п. 5.4 ГОСТ 16140-77). ГОСТ 16140-77 не містить винятків, які допускають експлуатацію стелажів без випробування.

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»