Новий Порядок ідентифікації ОПН: як виконати ідентифікацію об’єкта


Новий Порядок ідентифікації ОПН: як виконати ідентифікацію об’єкта

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів підвищеної небезпеки» від 5 липня 2021 р. № 1686-IX (далі — Закон № 1686) внесено зміни до Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» від 18 січня 2001 р. № 2245-III (далі — Закон № 2245).

На підставі цих змін постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2022 р. № 1030 (далі — Постанова № 1030) затверджено новий Порядок ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та ведення їх обліку (далі — Порядок).

Зверніть увагу!

У зв’язку з прийняттям нового Порядку для діючих об’єктів підвищеної небезпеки (далі — ОПН) суб’єкти господарювання, які їх експлуатують, протягом року після введення в дію цього Порядку повинні провести нову їх ідентифікацію.

 

У зв’язку з встановленням трьох класів небезпеки ОПН, замість двох, та зміною порядку розрахунків, коли замість впливу на визначення класу небезпеки ОПН відстані об’єкта до елементів селитебної території, враховується вплив небезпеки на здоров’я людини, об’єкти інфраструктури (фізична небезпека) та навколишнє природне середовище для кожного виду визначених загроз, може змінитися і клас небезпеки ОПН.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

ЧИ ІСНУЄ ТЕПЕР ТАКЕ ПОНЯТТЯ ЯК ПНО

До прийняття Закону № 1686 у законодавчих актах існувало поняття ПНО, зокрема:

  • Закон №2245, до внесення в нього змін Законом№ 1686, містив таке визначення ПНО:

— об’єкт, на якому можуть використовуватися або виготовляються, переробляються, зберігаються чи транспортуються небезпечні речовини, біологічні препарати, а також інші об’єкти, що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварії;

  • Порядок ідентифікації та обліку об’єктів підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 11 липня 2002 р. № 956 (далі — Постанова № 956), містив таке ж поняття ПНО (в цій постанові поняття ПНО використовувалося тільки для визначення кола об’єктів, що підлягають ідентифікації на предмет віднесення ОПН до відповідного класу);
  • Кодекс цивільного захисту України від 2 жовтня 2012 р. № 5403-VI у ряді статей містив термін ПНО, але визначення цього поняття не давав.

У зв’язку з вимогою законодавства щодо ведення Державного реєстру ПНО було прийнято ряд нормативно-правових актів з цього питання, зокрема:

1) Положення про Державний реєстр ПНО, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 р. № 1288[2] (далі — Постанова № 1288);

2) Методика ідентифікації ПНО — наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 23 лютого 2006 р. № 98 (далі — Наказ МНС № 98) (в цьому документі дано визначено ПНО таке ж саме, що і в Законі № 2245);

3) Положення про паспортизацію ПНО — наказ МНСвід 18 грудня 2000 р. № 338 (далі — Наказ МНС № 338) (в цьому документі визначено, що ПНО — вживається у значенні, встановленому Законом № 2245).

Після прийняття Закону № 1686 у всіх статтях Кодексу цивільного захисту слова ПНО замінено на «об’єкти підвищеної небезпеки» та вилучено поняття ПНО із Закону № 2245.

На сьогодні у законодавчих актах поняття ПНО відсутнє.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону № 1686 передбачено, що Кабінет Міністрів України протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом повинен був:

  • забезпечити:

– прийняття нормативно-правових актів, передбачених цим Законом;

– приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Зверніть увагу!

З прийняттям Постанови № 1030 втратила чинність Постанова № 956.

Ще у 2019 році втратила чинність Постанова № 1288 (щодо Державного реєстру ПНО), на підставі постанови КМУ від 4 грудня 2019 р. № 1091.

Водночас залишаються чинними: Наказ МНС № 98 та Наказ МНС № 338.

 

Методика ідентифікації ПНО (Наказ МНС № 98) хоч і залишається чинною, але в ній тепер, у зв’язку з внесенням змін до Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки», відсутнє поняття ПНО.

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ
Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

Єдиний нормативно-правовий акт, що дає визначення поняття ПНО — це Положення про паспортизацію ПНО (Наказ МНС№ 338). Тобто поняття ПНО поки ще існує, але у зв’язку з тим, що до п. 5 Положення про порядок формування, ведення та використання галузевого страхового фонду документації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 319 внесено зміни, які передбачають замість Державного реєстру ПНО створення Державного реєстру ОПН, втрачається сенс в самій методиці ідентифікації ПНО і їх паспортизації.

Далі у статті, зокрема:

  • Що таке послідовність ідентифікації ОПН
  • Приклад умовної ідентифікації об’єкта щодо його віднесення до ОПН відповідного класу
  • Визначення класу та категорії небезпечних речовин відповідно до Постанови № 1030
  • Повідомлення про результати ідентифікації об’єкта підвищеної небезпеки

Читати далі

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Електронна версія Охорона праці і пожежна безпека

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...