Інженер з охорони праці — як оцінити кандидата та в яких випадках інженер вам не потрібен?


Інженер з охорони праці — як оцінити кандидата та в яких випадках інженер вам не потрібен?

Якщо у вас є хоча б один найманий працівник, на ваше підприємство вже розповсюджується Закон України «Про охорону праці» з усіма його вимогами. Одна з таких вимог, що напряму залежить від розміру вашої компанії — наявність у штаті посади інженера з охорони праці.

У статті 15 Закону йдеться про те, шо в компаніях, де у штатному розкладі налічується 50+ осіб, створення служби охорони праці є обов’язковим.

На підприємствах зі штатом 20–49 працівників посаду інженера може займати співробітник за сумісництвом (шляхом призначення на неї працівника вашої компанії або позаштатного інженера).

Якщо ваш штат налічує до 20 осіб, окрема посада інженера з охорони праці (ОП) не обов’язкова. Функції служби охорони праці може виконувати особисто директор. Решта вимог (оформлення документації, ведення журналів, проведення інструктажів), нікуди не зникають, тож хтось все одно має цим займатися. Як варіант — у цьому випадку можна укласти договір на надання послуг з охорони праці зі сторонньою організацією чи спеціалістом.

Втім, ми рекомендуємо оформлювати інженера з ОП і для компаній до 20, і для компаній до 50 людей саме в штат на 0,25 ставки. Бо якщо щось трапиться — нещасний випадок, перевірка держорганів тощо — це обов’язково буде відповідальністю штатного працівника. А якщо людина працює з вами за договором позаштатно, єдина її відповідальність — лише те, що вказано у договорі.

ЯКИЙ ВСЕ ЦЕ МАЄ ВИГЛЯД ТА ОФОРМЛЮЄТЬСЯ НА ПРАКТИЦІ?

Штат компанії 50+ осіб

  • Створюєте Службу з охорони праці. Структура Служби та її чисельність визначається роботодавцем на власний розсуд.
  • Розробляєте і впроваджуєте Положення про службу з охорони праці (приклад).

Штат компанії до 50 осіб

  • Створюєте Положення про службу з охорони праці.
  • Вводите у штатний розклад посаду «Інженер з охорони праці».
  • Наказом вказуєте, що функції служби з ОП буде виконувати інженер з охорони праці за сумісництвом.
  • Наказом призначаєте на цю посаду когось з ваших співробітників за сумісництвом, або позаштатного спеціаліста за зовнішнім сумісництвом.

Той, кого ви призначаєте на посаду інженера з охорони праці, має пройти загальне навчання з ОП, а також отримати 4-ту групу з електробезпеки. Це робиться у спеціальних навчальних центрах, у яких є декларація від Держпраці на таке навчання.

Склад пакета документів з охорони праці не дуже залежить від розміру компанії, і в повному обсягу він має містити наступні позиції:

  • Положення.
  • Інструкції.
  • Накази.
  • Навчання відповідальних осіб та робітників.
  • Інструктажі.
  • Матеріали атестації робочих місць.
  • Матеріали медоглядів.
  • Матеріали нещасних випадків.
  • Дозвільні документи.

Обсяг роботи щодо охорони праці у затишному офісі та на жвавому виробництві буде зовсім різним, бо різною є кількість устаткування та відповідних небезпек. У першому випадку до функціонала інженера з ОП будуть належати головним чином проведення інструктажів та забезпечення документообігу, в другому — практичні інструктажі, документообіг, контроль стану обладнання, виконання робіт, наявності й використання засобів індивідуального захисту, отримання дозволів тощо. Тож для першого випадку може бути цілком достатньо сумісництва кимось з внутрішніх співробітників, в другому випадку буде потрібен досвідчений штатний чи позаштатний фахівець.

ЯК ОЦІНИТИ КАНДИДАТА НА ПОСАДУ «ІНЖЕНЕР З ОХОРОНИ ПРАЦІ»?

По-перше, ваш кандидат повинен відповідати таким критеріям:

  1. Має диплом про повну або базову вищу технічну освіту відповідного напрямку.
  2. Пройшов навчання із загальних питань з ОП у навчальному центрі.
  3. Пройшов навчання у навчальному центрі з електробезпеки та має 4 групу.

По-друге, на що ще варто звернути увагу:

  1. Чи працював кандидат на підприємстві, схожому на ваше? Якщо він вже знайомий з галуззю, знає, яке обладнання та речовини використовуються у вас, він швидше «підхопить» проєкт.
  2. Який в нього попередній досвід: якщо він роками працював на складному виробництві, скоріше за все, перед вами справжній профі, а якщо він так само роками працював в офісі або на складі, варто запитати кандидата про його мотивацію.
  3. Які в кандидата навички? Розпитайте кандидата про його завдання на попередніх місцях роботи. Чи він проводив інструктажі, робив аудити, супроводжував перевірки, чи тільки правильно оформлював папери.
  4. Чи є у кандидата досвід роботи з форс-мажорами: нещасними випадками, перевірками держорганів тощо. Такі речі, на жаль, трапляються, і тут дуже важлива здатність кандидата знижувати юридичні ризики вашої компанії.

Олександр Ратій, директор центру Racio.

Джерело: Rabota.ua

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...