...

Хто має проектувати, монтувати та перевіряти електроустаткування? Поясніть, будь ласка, які фахівці мають займатися проектуванням, монтажем, пусконалагодженням і перевіркою працездатності змонтованого електроустаткування? Микола Пилипович, м. Ірпінь


Хто має проектувати, монтувати та перевіряти електроустаткування?  Поясніть, будь ласка, які фахівці мають займатися проектуванням, монтажем, пусконалагодженням і перевіркою працездатності змонтованого електроустаткування?  Микола Пилипович, м. Ірпінь

1. Проектуванням займається ліцензована організація. Інженер-проектувальник з’ясовує побажання замовника та зіставляє їх з технічними можливостями мережі. Для об’єктивного зіставлення можуть знадобитися електротехнічні вимірювання, якими займається акредитована електротехнічна лабораторія з видачею протоколів із заземлення, ізоляції та інших необхідних параметрів. Згідно з побажаннями замовника щодо потужності та кількості передбачуваного обладнання, скоригованими відповідно до вимог ПУЕ (Правила улаштування електроустановок) і ПБЕ (Правила будови електроустановок), створюється робочий проект. За необхідності проект проходить погодження у відповідних інстанціях.
2. При проведенні монтажних робіт необхідно дотримуватися вимог відповідних будівельних норм і правил, а також ПУЕ, зі складанням Актів на приховані роботи. Від якості монтажних робіт залежить надійність і безпечність роботи електропроводки.
3. На першому етапі пусконалагоджувальних робіт перевіряють якість і стан змонтованої електропроводки та системи заземлення та приймають рішення про пробне включення. На другому етапі на обладнанні під напругою проводяться необхідні вимірювання та знімаються параметри змонтованої мережі, які оформляються протоколами й актами.
4. Остаточна перевірка працездатності виконується шляхом ввімкнення мережі на розрахункове навантаження протягом 72 годин.
Усі названі роботи повинні виключити вплив факторів ризику та забезпечити безпеку користування побутовими електроприладами.
Наприклад, відсутність або поганий стан заземлення підвищує небезпеку ураження струмом та ймовірність виникнення пожежі; а у випадку із СВЧ-піччю призведе до появи навколо приладу, що працює, випромінювання, яке багаторазово перевищує допустимі норми (при нормально заземленому приладі випромінювання навколо приладу відсутнє). А неправильність перетину провідників при навантаженні також призводить до перегріву проводів і може викликати займання.
Зауважмо, що обов’язкова вимога для розеткових груп застосовувати тільки трипровідні лінії живлення із заземлювальним провідником з’явилася лише 2001 року. Тому раніше змонтовані електропроводки можуть не відповідати сучасним вимогам і підключення до них сучасних, досить потужних електроприладів без попереднього аналізу ситуації може бути небезпечним.

Юрій ГРІМОВИЧ,
експерт технічний з промислової безпеки