На якому з місць роботи працівник має оформлювати профзахворювання? Я працюю у вугільній промисловості, до нас на роботу влаштувався працівник за професією «гірничий робітник» з повним робочим днем під землею. Такі робітники йдуть за Списком № 1. Проте й


На якому з місць роботи працівник має оформлювати профзахворювання?  Я працюю у вугільній промисловості, до нас на роботу влаштувався працівник за професією «гірничий робітник» з повним робочим днем під землею. Такі робітники йдуть за Списком № 1. Проте й

Шановна пані Прийма!
На жаль, оформлювати пенсію за профзахворюванням цьому працівнику доведеться саме на вашому підприємстві, оскільки воно є останнім місцем його роботи.
Такі вимоги висуває нова редакція Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232 .

Гігієнічні нормативи мікроклімату у виробничих приміщеннях

У зв’язку з різким похолоданням на нашому підприємстві виникли проблеми з опаленням виробничих приміщень. Температура на робочих місцях дуже низька. Якими нормативними документами визначаються гігієнічні нормативи мікроклімату у виробничих приміщеннях? Хто має нести відповідальність за недотримання цих нормативів?

Національний центр управління та випробування космічних засобів (м. Євпаторія)

Санітарно-гігієнічні вимоги до нормативів мікроклімату у виробничих приміщеннях встановлено правилами постановою Головного державного санітарного лікаря України від 1 грудня 1999 р. № 42 (ДСАН 3.3.6.042-99).
Обов’язки роботодавця з дотримання цих нормативів встановлює ст. 13 Закону України «Про охорону праці», а також ст. 158 Кодексу законів про працю України.
Вимоги до забезпечення встановлених нормативними документами параметрів мікроклімату у виробничих приміщеннях також мають бути зафіксовані в колективному договорі підприємства.
При недотриманні нормативів мікроклімату трудовий колектив — найкраще в особі профспілкової організації або уповноваженого трудового колективу з питань охорони праці — має звернутися до Державної санепідслужби.
У випадку підтвердження факту недотримання роботодавцем нормативів мікроклімату йому може загрожувати грошовий штраф.

Перелік медикаментів для аптечки першої допомоги

Прошу ответить, существует ли нормативный документ, определяющий перечень необходимых медикаментов для аптечки первой помощи на предприятии?

Людмила Яковлевна, Киев

На жаль, Міністерством охорони здоров’я України до цього часу такого переліку не створено. Існують лише переліки таких медикаментів для плавскладу суден транспортного флоту та для льотного складу літаків цивільної авіації.
Зараз роботодавець за погодженням з виконавчим органом профспілкової організації підприємства або з уповноваженим трудового колективу з охорони праці підприємства розробляє перелік медикаментів для аптечки першої (долікарської) допомоги на підприємстві, виходячи з таких обставин:
— специфіка виробничих процесів підприємства;
— існуючі на підприємстві рівень та структура захворюваності з тимчасовою втратою працездатності;
— сезонна профілактика грипу та ГРЗ.
За консультацією щодо складання такого переліку медикаментів можна звернутися до територіальних установ Держсанепідслужби.

Анатолій СТОВБУН,
головний спеціаліст — довірений лікар
департаменту охорони праці
Федерації профспілок України,
кандидат медичних наук