Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці


Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці

Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05) (далі – «Типове положення»), а саме розділ 6 «Організація проведення інструктажів з питань охорони праці». При розгляді норм зазначеного розділу виникають питання, на які в «Типовому положенні» чіткої відповіді не надається.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека

Для розгляду цих питань звернемося до таких пунктів «Типового положення»:

  • «6.1. Працівники під час прийняття на роботу та періодично повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих».
  • «6.8. Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю».
  • «6.11. Перелік професій та посад працівників, які звільняються від повторного інструктажу, затверджується роботодавцем. До цього переліку можуть бути зараховані працівники, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування; застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, матеріалів тощо».

З представлених норм випливає, що всі працівники без винятку під час прийняття на роботу повинні проходити первинний інструктаж з питань охорони праці на робочому місці. Однак у «Типовому положенні» немає чіткого висвітлення, чи входять у категорію працівників, яким необхідний первинний інструктаж, такі посадові особи, як:

  • керівник підприємства;
  • керівник робіт;
  • начальник структурного підрозділу тощо.

 

Хто має проводити інструктаж

Наприклад, у керівника підприємства немає безпосереднього керівника робіт. Щодо керівників структурних підрозділів, то вони організаційно підпорядковуються керівнику підприємства. Але в більшості випадків керівник підприємства не доручає безпосередньо виконання робіт керівнику структурного підрозділу.

Натомість у Законі України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (стаття 13 абзац 4), зазначається:

«роботодавець… створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їх обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання».

 

Тобто керівник підприємства призначає посадових осіб, які повинні вирішувати конкретні питання охорони праці, в тому числі й проведення інструктажів.

Якщо керівник робіт проводить інструктаж з питань охорони праці в порядку, визначеному «Типовим положенням», він попередньо повинен пройти навчання та вивчити вимоги інструкцій з охорони праці, згідно з якими проводить інструктаж та перевіряє їх засвоєння перед допуском до роботи (п. 7 розд. І НПАОП 0.00-4.15-98). Передбачається, що такий керівник робіт добре обізнаний з вимогами інструкцій, тому за логікою йому самому такий інструктаж проводити немає потреби, а отже він може бути звільнений від проходження первинного та повторних інструктажів з питань охорони праці.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Під час розроблення «Положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці підприємства» на основі «Типового положення» слід в ньому визначити перелік посадових осіб підприємства, які звільняються від проходження первинного та повторних інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

У цей перелік можуть входити керівник підприємства, керівники структурних підрозділів, які проводять інструктажі з питань охорони праці, фахівець з охорони праці. В процесі виробничої діяльності можуть виникнути випадки травмування керівників робіт (структурних підрозділів), які або виконують роботи, згідно зі своїми посадовими функціями, або виконують роботи не властиві своїй посаді через виробничу необхідність. Наприклад, підйом на висоту для контролю виконаних робіт, обслуговування електротехнічним адміністративним персоналом електроустановок тощо.

З огляду на це, чітке визначення осіб підприємства, від яких вимагається інструктаж і від яких він не вимагається, може мати важливе значення. Також слід звернути увагу, що для допуску до робіт підвищеної небезпеки, особи, які проводять такі роботи, в обов`язковому порядку повинні пройти спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

 

Хто має пройти два види навчання

Якщо посадова особа є керівником робіт, але додатково до цього безпосередньо виконує роботи підвищеної небезпеки, вона повинна проходити два види навчання:

  • з питань охорони праці за програмою для посадових осіб – один раз на 3 роки;
  • навчання за спеціальною навчальною програмою та перевірку знань у навчальному центрі – один раз на рік.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Розглянемо ще одне питання правової колізії в «Типовому положенні».

Для наочності наведемо такі пункти «Типового положення»:

  • «6.9. Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці особою, яка проводила інструктаж».
  • «6.10. Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та їх допуск до роботи особа, яка проводила інструктаж, вносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці…».
  • «7.9. Після закінчення стажування (дублювання) та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи, про що робиться запис у журналі реєстрації інструктажів…».

Зверніть увагу! В пунктах 6.9, 6.10 та пункті 7.9 «Типового положення» містяться дві норми, які діють паралельно. Після проведення первинного інструктажу слід перевірити знання та допустити працівника до роботи, про що зробити запис у графі 12 журналу. Після стажування також слід перевірити знання та зробити запис про це в графі 12 журналу, поле якої вже зайняте попереднім записом.

Поради експерта
Запис про первинний інструктаж слід зробити обов’язково, в тому числі й запис про допуск до роботи після інструктажу в графі 12.
Після стажування треба провести усне опитування з метою перевірки знань та набутих навичок безпечних методів праці, після чого оформити допуск до роботи наказом. При цьому можна зробити додатковий запис в журналі про проведення інструктажу з допуском до роботи після стажування, але це необов’язково.

 

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Порядок дій в разі настання аварійної ситуації: тренінг від Держпраці
Посадовці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг для представників аварійної та диспетчерської служби одного із підприємств Хмельниччини. Під час заходу ...
Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Безпека праці на сільськогосподарському підприємстві: ключові вимоги під час годівлі ВРХ
Основні вимоги організації безпечної праці при годівлі великої рогатої худоби До основних вимог безпеки належать такі: – до обслуговування ВРХ ...