Декларування відповідності МТБ вимогам законодавства з ОП


Декларування відповідності МТБ вимогам законодавства з ОП

З 1 листопада 2011 р. діє Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі — Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

Відповідно до п. 21 Порядку, виконання робіт підвищеної небезпеки (додаток 6), експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначене в додатку 7, здійснюються роботодавцем на підставі декларації відповідності його матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки. До цих робіт згідно з п. 7 додатку 6 до Порядку віднесено роботи, які виконуються на висоті понад 1,3 м над поверхнею ґрунту, з перекриття або робочого настилу, та робіт, що виконуються за допомогою підйомних і підвісних колисок, механічних підіймачів та будівельних підйомників — тобто, роботи на висоті. Незворотність дії законів та інших нормативно-правових актів визначена нормами Конституції України.

Відповідно, і вимоги нового Порядку застосовуються та поширюються на відносини з моменту набрання чинності цим Порядком. Зазначена постанова КМУ № 1107 скасувала чинний раніше порядок видачі дозволів, затверджений постановою КМУ від 15 жовтня 2003 р. № 1831, але не скасувала виданих до 1 листопада 2011 р. дозволів. Вони дійсні до закінчення терміну їхньої дії та не підлягають продовженню строку дії згідно з новим Порядком.

Тому декларацію про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки для виконання робіт на висоті ваше підприємство повинно подавати після закінчення терміну дії раніше виданого дозволу.

Олександр КАЛАШНЮК,
головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Вінницької області

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»