Чи можна відмовитися від проходження щомісячних інструктажів з охорони праці?


Чи можна відмовитися від проходження щомісячних інструктажів з охорони праці?

Відповідно до чинного законодавства роботодавець має здійснювати контроль за здоров’ям працівників зі шкідливими умовами праці, забезпечувати спецодягом і засобами захисту працівників від шкідливого впливу речовин, використовуваних у процесі роботи (Глава ХІ «Охорона праці» Кодексу законів про працю, Розділ III «Організація охорони праці» Закону України «Про охорону праці»).

Статті 13 та 18 Закону України «Про охорону праці» передбачають вжиття низки заходів з боку роботодавця, зокрема:

  • створення на підприємстві служби з охорони праці;
  • усунення причин, які призводять до нещасних випадків і професійних захворювань;
  • проведення навчань персоналу підприємства з охорони праці.

Законодавець зобов’язує не тільки роботодавця проводити, але й кожного працівника під час прийняття на роботу та в процесі роботи проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Законом України «Про охорону праці» передбачено, що працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання та перевірку знань нормативно-правових актів з охорони праці.

Крім того, не допускаються до роботи працівники, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

У разі виявлення у працівників незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні в місячний термін пройти повторне навчання і перевірку знань.

Стаття 14 Закону України «Про охорону праці» зобов’язує працівника, зокрема, знати й виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

Тобто відповідно до чинного законодавства України, Ви не маєте права відмовлятися від проходження навчання та перевірки знань з охорони праці.

Вимога керівництва щодо Вас працювати в гумових рукавичках є також обґрунтованою. Крім законодавства з охорони праці, обов’язковість виконання медичних маніпуляцій в гумових рукавичках зазначена документами спеціального медичного законодавства — наказами Міністерства охорони здоров’я, протоколами з надання стоматологічної допомоги, нормативно-правовими актами щодо непоширення ВІЛ/СНІДу тощо.

Зокрема, у розділі  7 Санітарних правил облаштування устаткування, експлуатації амбулаторно-поліклінічних установ стоматологічного профілю, охорони праці та особистої гігієни персоналу зазначено, що роботи, пов’язані із забрудненням рук амальгамою, а також слиною, мокротинням, виділеннями з ран, збиранням і перенесенням плювальниць, хімічними засобами, що подразнюють шкіру рук, прибирання приміщень, вимагають захисту рук персоналу гумовими рукавичками.

Тому Ваше бажання працювати без гумових рукавичок є порушенням вимог чинного законодавства, за яке Вас може бути притягнуто до відповідальності.

Олена БЕДЕНКО-ЗВАРИДЧУК,
директор компанії «МедАдвокат», голова комітету медичного права Асоціації юристів України

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»