...

Роз’яснення щодо порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки»


Роз’яснення щодо порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки»

1. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107 (далі — Постанова № 1107) визначає процедуру видачі або відмови у видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання Держгірпромнаглядом та його територіальними органами дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на  експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Дозволи видаються:

  • роботодавцеві — на виконання робіт підвищеної небезпеки, зазначених у додатку 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зазначених у додатку 3;
  • виробникові або постачальникові машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки — на застосування  машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зазначених у додатку 3.

Оскільки Постанова № 1107 не пов’язана з видами діяльності за КВЕД, неможливо дати однозначну відповідь на поставлене Вами запитання.

2. Пункт 11 додатка 2 до Постанови № 1107 передбачає, що зберігання балонів, контейнерів, цистерн та інших ємностей із стисненим, зрідженим, отруйним, вибухонебезпечним та інертним газом, їх заповнення, спорожнення і ремонт належать до робіт підвищеної небезпеки і на них необхідно отримати дозвіл.
Це стосується також і п. 23 додатка 2 Постанови № 1107.

3. Пунктом 19 додатка 3 до Постанови № 1107 передбачено, що дозвіл необхідно отримувати  на експлуатацію машин, механізмів, устаткування («Вантажопідіймальні  крани  і машини,  ліфти, ескалатори, траволатори, канатні дороги, підйомники, зокрема будівельні, та фунікулери»).
Відповідно до Правил будови і безпечної експлуатації підйомників, затверджених наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці  8 грудня 2003 р. № 232, визначено:

  • п. 2.1.1. Підйомник — вантажопідіймальна машина циклічної дії, призначена для переміщення працівників з інструментами та матеріалами в робочу позицію та проведення там робіт з робочої платформи;
  • п. 2.1.4. Підйомник самохідний — підйомник, обладнаний механізмом для пересування робочим майданчиком і дорогами;
  • п. 1.4.1. Підйомник автомобільний — підйомник, змонтований на автомобільному шасі.

Якщо автомобільні підйомники та підіймальні платформи не призначені для переміщення працівників та проведення робіт безпосередньо на них і є стаціонарними (не пересуваються), то вимоги цих Правил на них не розповсюджуються. Отже, і отримання дозволу на експлуатацію стаціонарних автомобільних підйомників і платформ не вимагається.

Олександр КАЛАШНЮК,
головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Вінницької області

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»