Змінити ставлення людини до особистої безпеки, підняти рівень культури охорони праці


Про профілактику виробничого травматизму в агропромисловому комплексі розповідає завідувач сектору організації профілактики нещасних випадків на виробництві – страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Каховка Херсонської області Людмила Рожок:

«Більшу частину свого життя людина зайнята працею. На жаль, іноді при виконанні виробничих обов’язків з людьми стаються нещасні випадки і, як наслідок, тимчасова втрата працездатності, або ще гірше – інвалідність чи навіть смерть.

За період роботи Фонду відділенням виконавчої дирекції Фонду у м. Каховка зареєстровано 227 випадків травматизму, пов’язаного з виробництвом, з них 55 осіб отримали травми на підприємствах агропромислового комплексу. У Горностаївському районі сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, фізичних осіб, що займаються сільським господарством та які використовують найману працю, налічується близько 130. Тому профілактика виробничого травматизму в агропромисловому комплексі наразі для відділення одне з головних завдань.

Нещасні випадки стаються через різні причини і випадкові збіги подій, але в першу чергу – через порушення вимог безпеки під час роботи . Далеко не кожне порушення правил безпеки призводить до нещасного випадку. Але працівник, який одного разу безкарно порушив правила охорони праці, потім знову і знову буде повторювати такі ж дії і поступово звикне так працювати, не замислюючись над тим, що це може призвести до біди. Тому все залежить від відношення роботодавця до проблем охорони праці. А починати потрібно з того моменту, коли працівник переступив поріг підприємства. Часто формально проведений вступний інструктаж працівник сприймає як факт, що охорона праці це не важливо. А якщо ще й керівник проходить поряд, не звертаючи увагу на те, що роботи виконуються з грубими порушеннями правил безпеки, тоді до біди один крок.

З початком проведення весняно-польових робіт працівники сільськогосподарських підприємств постійно мають справу з технікою, з отрутохімікатами тощо. Аналіз причин настання нещасних випадків, що сталися у Горностаївському районі показав, що значна кількість травм виникає:

  • при обслуговуванні машин і машино-транспортних агрегатів, що обертаються, механізми, що обертаються, не закриті кожухами;
  • при падінні з кузова тракторного причепа;
  • від удару бортом причепа при відкриванні;
  • при порушенні правил перевезення людей;
  • при перекиданні трактора і сільськогосподарських машин;
  • при наїздах на людей;
  • від ударів інструментами та елементами конструкцій;
  • падіння при вході або виході з кабіни та інші.

За роки роботи Фонду страховому експерту з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Каховка доводилося брати участь у розслідуванні багатьох нещасних випадків, які сталися на підприємствах сільського господарства, наприклад:

  • механізатор (вік – 41 рік, 16 років стажу механізатором) агрофірми «Сиваш» керував трактором з навісною косаркою–плющилкою. На мотовило косарки накрутилася трава. У порушення правил безпеки він, не вимикаючи двигуна косарки-плющилки, не виходячи на землю з кабіни трактору, піднявся на раму жатки для огляду. При цьому підсковзнувся на рамі і впав на мотовило косарки–плющилки . Після цього тіло механізатора попало під косарку, людина загинула;
  • оператор дощувальних машин ДГ «Каховське» в порушення інструкції з охорони праці проводив ремонт працюючої дощувальної машини «Фрегат». Був притиснутий штовхачем до рами візка дощувальної машини, в результаті чого отримав здавлення грудної клітини та органів черевної порожнини;
  • робочий МСП «Овцевод» на полі завантажував гарбузи в пристосування для переробки, яке приводилося в дію карданним валом від трактора. Муфта зчеплення не була закрита захисним кожухом. Під час роботи штанина потерпілого була захоплена муфтою і права нога потерпілого була відірвана вище коліна. Через відсутність захисного кожуха, невиконання вимог інструкцій з охорони праці та поганий контроль з боку адміністрації за виконанням персоналом інструкцій з охорони праці людина стала інвалідом.

Наведені приклади показують, що проблема виробничого травматизму залежить, насамперед, від так званого «людського фактору». Основними причинами нещасних випадків на виробництві, насамперед, є особиста необережність, а також порушення трудової і виробничої дисципліни виконавцями робіт, недотримання вимог інструкцій з охорони праці, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з питань охорони праці, відсутність або недосконалість системи управління охороною праці. Іншими словами, виробничий травматизм є наслідком недоліків і упущень в роботі керівників підприємств, спеціалістів з охорони праці та працівників, які порушують правила безпеки. А навчений і підготовлений працівник набагато рідше може потрапити в непередбачену ситуацію.

З прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» на Фонд покладено обов’язки з лікування, забезпечення професійної та соціальної реабілітації потерпілих на виробництві. При настанні страхового випадку Фонд організовує лікування потерпілого; вживає всіх необхідних заходів для відновлення його працездатності, проводить навчання та перекваліфікацію потерпілого, якщо внаслідок ушкодження здоров’я потерпілий не може виконувати попередню роботу; на підставі висновку МСЕК забезпечує потерпілого протезами і ортопедичним взуттям, здійснює придбання засобів пересування (колясок, автомобілів), надає путівки на санаторно-курортне лікування, а також виплачує страхові виплати потерпілим та членам їх сімей.

Всього за період 2001-2013 років з бюджету Фонду на лікування, реабілітацію потерпілих на виробництві та відшкодування шкоди потерпілим і членам їх сімей за втрату годувальника тільки відділенням виконавчої дирекції Фонду у м. Каховка витрачено 22 млн. 542 тис. гривень. Це дуже велика сума. Але ніякі грошові компенсації не повернуть потерпілому здоров’я, або сім’ї – загиблого батька чи сина. Профілактика, усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, попередження та недопущення нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є одним із головних завдань Фонду.

З цією метою страховими експертами постійно проводяться планові перевірки стану охорони праці та умов праці на підприємствах, в організаціях, установах, у приватних підприємців. Позапланові перевірки проводилися у тих підприємствах, де були зареєстровані нещасні випадки.

Під час перевірок у 2013 році виявлено 1879 порушень нормативних актів з охорони праці. За виявленими порушеннями керівникам підприємств внесено 134 подання з вимогою усунення виявлених недоліків. Взято участь у доопрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 38 підприємствах м. Каховки та Горностаївського району.

Взято участь в організації та проведенні 4 семінарів, 2 засідань «круглих столів», 52 нарад з питань організації профілактики нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Серед підприємств – страхувальників поширені методичні брошури з питань охорони праці, компакт-диски з нормативними документами з охорони праці, страхувальникам надано 277 консультацій з питань профілактики виробничого травматизму, з питань розроблення СУОП, оформлення матеріалів розслідувань, проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці, проведення медоглядів тощо.

Високий рівень травматизму на підприємствах спонукав працівників відділення виконавчої дирекції Фонду шукати нові форми профілактичної роботи. Це і проведення за рахунок коштів Фонду навчання та перевірки знань з питань охорони праці відповідальних спеціалістів з охорони праці підприємств, і проведення семінарів на базових підприємствах з метою передачі досвіду в організації СУОП.

Горностаївське міжрайонне управління водного господарства є одним з кращих підприємств у Горностаївському районі з розроблення та впровадження системи управління охороною праці. Керівник та працівники пройшли навчання з питань охорони праці, розроблено та впроваджено всі нормативні документи з охорони праці; отримано дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки; працівникам проводяться медичні огляди; проведена атестація робочих місць зі шкідливими або небезпечними умовами праці; проводиться велика робота з профілактики нещасних випадків. Комплекс зазначених заходів сприяв тому, що на підприємстві за останні 12 років не зареєстровано жодного випадку виробничого травматизму.

Саме тому 19 березня 2014 року на базі цього підприємства за участю представників управління виконавчої дирекції Фонду у Херсонській області, Горностаївської райдержадміністрації, територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області, Держсільгоспінспекції в Херсонській області проведений районний семінар-нарада з питань охорони праці на тему: «Дотримання вимог безпеки працівниками підприємств під час виконання весняно-польових робіт у Горностаївському районі». У роботі семінар-наради взяли участь 49 чоловік – це керівники, спеціалісти з охорони праці, відповідальні особи з питань охорони праці підприємств агропромислового комплексу, селянських фермерських господарств, голови сільських та селищних рад Горностаївського району.

Досвідом роботи з організації СУОП на підприємстві з присутніми поділився інженер з охорони праці Барановський М.Г. А працівники відділення виконавчої дирекції Фонду подякували керівнику Горностаївського МРВХ Єруху І.С. за його ставлення до питань охорони праці і за можливість перейняти досвід з організації СУОП. Спеціалісти управління агропромислового розвитку Горностаївської райдержадміністрації, Держсільгоспінспекції та територіального управління Держгірпромнагляду в Херсонській області розповіли про проведення техоглядів сільгосптехніки у 2014 році, дотримання вимог безпеки праці працівниками підприємств під час виконання весняно-польових робіт у Горностаївському районі та необхідності захисту прав працівників на охорону життя і здоров’я в процесі трудової діяльності.

Змінити ставлення людини до особистої безпеки, підняти рівень культури охорони праці на виробництві, скоротити і попередити причини смертності та виробничого травматизму – саме таке завдання було поставлене перед учасниками семінару. Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Каховка Домбровський В.І. висловив надію, що семінар доніс до свідомості кожного представника підприємства важливість питань охорони праці та викличе прагнення організувати роботу відповідно до вимог безпеки».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Усі видання з охорони праці