Заходи пожежної безпеки під час жнив та зберігання зерна


Заходи пожежної безпеки під час жнив та зберігання зерна

Для того щоб виростити, переробити та зберегти врожай, працівники сільського господарства докладають чимало зусиль, застосовують матеріальні кошти та власні знання. Але, як мовить народна мудрість: «Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі».

Раніше майже в кожному колективному господарстві була відомча пожежно-сторожова охорона, а в деяких — добровільні пожежні дружини з відповідною пожежною технікою. Сьогодні такі структури практично відсутні. Та оскільки врожайність зернових культур в Україні щороку зростає, вимоги щодо їх збереження підвищуються.

Головне в статті:

1. Захист об’єктів сільськогосподарського виробництва

2. Протипожежна підготовка працівників та техніки

3. Правила заправляння пальним і ремонт збиральної техніки

4. Вимоги до зерноскладів і зерносушарень.

Підготовка до збирання врожаю

Ситуація із забезпеченням пожежної безпеки на селі вимагає, щоб усі, від власника (керівника) господарства до працівника, добре знали правила пожежної безпеки, дотримувалися їх.

Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу варто припинити до їх заміни.

Повна версія статті — в рубриці «Пожежна безпека на підприємстві»  журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №6, 2018. Автор — начальник відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України Валентин Стоєцький.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!