...

Єдиний! швидкодіючий засіб захисту людини від ураження електричним струмом – пристрій захисного відключення


Єдиний! швидкодіючий засіб захисту людини від ураження електричним струмом – пристрій захисного відключення

Щорічно в Україні електрострумом у побуті та на виробництві смертельно травмується понад півтори тисячі людей. Щоб гарантувати безпечні умови праці та експлуатацію побутових електроприладів, необхідно знати, які засоби захисту повинні застосовуватись.

Обов’язкову вимогу встановлення пристроїв захисного вимикання (ПЗВ) в електричних мережах будинків і квартир передбачено «Правилами улаштування електроустановок», НПАОП 40.1-1.32-01 «Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок»

Електрична мережа повинна мати пристрій захисту, але, що таке ПЗВ і який принцип його дії знає далеко не кожен.

ПЗВ забезпечують ефективний захист від непрямих дотиків, вони також надають захист й від прямих дотиків, на що не здатний будь-який інший захисний апарат.

Крім того, ПЗВ здійснюють захист від займання та пожеж, що виникають унаслідок пошкоджень ізоляції електропроводки. У разі порушення ізоляції, тобто прямому дотику до однієї із струмовідних частин або за обриву захисних провідників, ПЗВ є практично єдиним швидкодіючим засобом захисту людини від ураження електричним струмом.

Функціонування захисного приладу заснована на вимірювальному методі.

Фіксуються вхідні та вихідні параметри, які протікають через трансформатор струму. Якщо перше значення більше, ніж друге, це означає, що в електросистемі відбувається витік струму і прилад відтворює відключення. Якщо параметри ідентичні, пристрій не спрацьовує.

З моменту виникнення витоку струму, автоматичне відключення всіх фаз аварійної ділянки електричного кола відбувається протягом 0,03-0,3 с (в залежності від струму витоку та типу ПЗВ).

Для чого потрібно використовувати ПЗВ і від яких негативних факторів впливу пристрій забезпечує захист?

По перше — замикання фази на корпус електротехніки. В основному до проблемних ділянок відносять тени нагрівачів і пральних машин.

По друге, це ефективний засіб захисту від враження електричним струмом працівників, які працюють з ручним електроінструментом.

Варто зауважити, що згідно з пунктом 1.7.164 «Правил улаштування електроустановок» при користуванні переносними електроприймачами – у процесі експлуатації перебувають у руках людини (ручний електроінструмент, побутові електроприлади), які перебувають в приміщеннях з підвищеною небезпекою або особливо небезпечних, у тому числі на місцевості просто неба, повинні бути захищеними ПЗВ з номінальним диференційним струмом, не більшим за 30 мА. Допускається застосовувати переносні електроприймачі, обладнані ПЗВ-вилками.

Про обов’язковий для всіх будинків пристрій роз’яснив головний державний інспектор відділу нагляду у промисловості Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Іващук.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...