Яких вимог із охорони праці має дотримуватися ФОП при здійсненні таких видів діяльності: «Спеціалізована медична практика», «Роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах»?


Яких вимог із охорони праці має дотримуватися ФОП при здійсненні таких видів діяльності: «Спеціалізована медична практика», «Роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах»?

Дія Закону України «Про охорону праці» поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та на всіх працюючих.

Під час здійснення господарської діяльності суб’єкт господарювання повинен керуватися діючими нормативно-правовими актами з охорони праці, які внесені до Покажчика нормативно-правових актів з охорони праці (далі Покажчик), затвердженого наказом Державної служби України з питань праці від 24.05.2018 №55.

Під час здійснення господарської діяльності, зокрема роздрібної торгівлі, потрібно керуватися «Правилами охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі» НПАОП 52.0-1.01-96 (далі – Правила).

Вимоги даних Правил поширюються на всі підприємства, організації роздрібної торгівлі споживчої кооперації України, а також інших відомств і організацій незалежно від форм власності.

Правила встановлюють загальні вимоги з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки до улаштування та утримання територій, приміщень, будівель і споруд, систем водопостачання, освітлення, опалення, каналізації та вентиляції, організації технологічних процесів і робочих місць, експлуатації торгово-технологічного та холодильного обладнання.
Правила є обов’язковими для всіх працівників роздрібної торгівлі, незалежно від форм власності, фахівців з питань охорони праці, інженерно-технічних працівників.

Водночас інформуємо, шо при відсутності у Покажчику галузевих нормативно-правових актів з охорони праці суб’єкт господарювання в своїй роботі повинен керуватися «Загальними вимогами стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників» НПАОП 0.00-7.11-12.

Автор: головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Рівненській області Володимир Швець

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...