Як попередити розвиток остеохондрозу та сколіозу при роботі за комп’ютером?


Як попередити розвиток остеохондрозу та сколіозу при роботі за комп’ютером?

Робота перед екраном монітора і малорухливий спосіб життя здатні завдати істотної шкоди здоров’ю людини .  Знижується гострота зору, сповільнюється метаболізм, страждають серце та легені.  Але найбільшої шкоди  сидячий образ життя  завдає хребту. Остеохондроз та сколіоз – вірні супутники  постійної роботи за комп’ютером.

Будь який користувач  комп’ютеру в процесі своєї роботи змушений  довгий час  проводити в сидячому положенні, яке, на жаль, ніяк не можна назвати оптимальним. Варто розуміти, що знаходження в одній позі довгий час в будь-якому випадку призводить до постійного навантаження на одні групи м’язів,  і відсутності його на інші. Та якщо постійне перенапруження м’язів може визвати появу больових відчуттів, то відсутність навантаження представляється ще більш згубним.  Річ в тому, що відсутність навантаження  викликає слабкість м’язів, внаслідок чого з’являється викривлення хребта (сколіоз), а також  руйнування міжхребцевих дисків, що власне і називається остеохондрозом.  Крім того, навантаження  на міжхребцеві  диски, яке виникає в сидячому положенні, є набагато більшим, ніж  в положенні стоячи або лежачи. Всі  перераховані  вище негативні фактори можуть призвести  до появи  грижі міжхребцевого диску, головного болю, а також до болю в кінцівках та внутрішніх органах.

Читайте також:  Додаткові відпустки працівникам за роботу на персональних комп’ютерах

Виділяють остеохондроз  шийного, грудного та поперекового відділів хребта. Проте захворювання може уразити  два або три відділи хребта.

У людей, які часто працюють за комп’ютером та не змінюють положення свого тіла, остеохондроз вражає шийний відділ хребта. Основними клінічними симптомами при остеохондрозі шийного відділу є:

  • сильний головний біль;
  • зниження гостроти зору та слуху;
  • легке оніміння язика;
  • поява кольорових плям перед очима;
  • виникнення болю в шиї, плечах, руках;
  • головокружіння при різких поворотах шиєю;

Найкращою профілактикою остеохондрозу  та викривлень хребта  є  рухливий спосіб життя, який повинен супроводжуватися правильним харчуванням, постійним стеженням  за власною поставою і тим положенням тіла, в якому людина вимушена проводити більшу частину свого часу. При роботі за комп’ютером необхідно як можна частіше підніматися із-за столу для того, щоб здійснити простий комплекс фізичних вправ, або хоча б просто прогулятися.

Читайте також:  Про небезпеку роботи за монітором комп’ютера роботодавець має інформувати працівника

Основні правила харчування при остеохондрозі:

  • вживання більше овочів та фруктів;
  • виключення смажених продуктів і фастфуду;
  • надання переваги білому м’ясу та рибі; виключення ковбас, копченостей, красного м’яса;
  • вживання чистої води більше двох літрів за добу;
  • внесення в раціон желе та холодцю. Ці страви будуть допомагати у відновленні  хрящової тканини;
  • не переїдати. Зайва вага шкодить хребту і дає надмірне навантаження.

Основні методи лікування остеохондрозу та викривлень хребта полягають у виконанні спеціальних лікувальних гімнастичних вправ, а також  проходження сеансів мануальної терапії та масажу. Призначають медикаментозне лікування (протизапальні та знеболюючі препарати, спазмолітики та препарати для покращення  циркуляції крові).

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...