Впровадження ризик-орієнтованої Концепції охорони праці: досвід «Волинь-цементу»


Впровадження ризик-орієнтованої Концепції охорони праці: досвід «Волинь-цементу»

У впровадженні на Рівненщині ризик-орієнтованої Концепції охорони праці допоможе досвід філії «Волинь-цемент» ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна»

Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний провів робочу зустріч із посадовими особами філії «Волинь-Цемент» та ознайомився з роботою служби охорони праці заводу. Участь у зустрічі взяли директор ДП «Рівненській експертно-технічний центр Держпраці» Роман Карпюк, начальник служба охорони праці та навколишнього середовища ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна» Роман Науменко. Фахівці обговорили шляхи реалізації на Рівненщині ризик-орієнтованої Концепції охорони праці, що прийнята Україною у 2018 році.

Впровадження ризик-орієнтованої Концепції охорони праці: досвід «Волинь-цементу»

Одним із ключових напрямів переходу підприємств Рівненщини на роботу за європейськими стандартами безпеки є вивчення передового досвіду. Такою школою може стати «Волинь-Цемент» – одне з найпотужніших на Рівненщині інвестиційних підприємств, що займає передові позиції серед виробників цементу світового рівня. Важливо, що підприємство вже тривалий час працює за ризик-орієнтованою системою охорони праці.
Для безпеки праці на ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна»визначальними є підбір професіональних кадрів, своєчасний ремонт, оновлення та модернізація обладнання.

Впровадження ризик-орієнтованої Концепції охорони праці: досвід «Волинь-цементу»

В 2013 році на підприємстві був розпочатий проект «Безпека понад усе» з залученням одного з світових лідерів у сфері безпеки праці – компанії DuPont.

Завдяки цьому проекту:
– розроблена стратегія розвитку корпоративної культури безпеки праці;
– впроваджені внутрішні стандарти підприємства з охорони праці,
– проводяться регулярні практичні навчання персоналу з використанням світових практик;
– проведена ідентифікація небезпек та проводиться систематична оцінка ризиків;
– розпочато впровадження системи LOTOTO (блокування небезпечних джерел енергії);
– запроваджено методику оцінювання системи охорони праці на відповідність 11 Елементам Матриці оцінки системи за Кривою Бредлі.

Одним із етапів розвитку системи управління охороною праці була сертифікація згідно з вимогами стандарту OHSAS 18001:2007 «Системи управління гігієною та безпекою праці. Вимоги».
Цей факт є підтвердженням того, що підприємство знає та контролює всі потенційні ризики, які можуть виникати як у звичайній повсякденній роботі, так і у нестандартних ситуаціях.
Наступним кроком «Дікергофф Цемент Україна» планує сертифікацію згідно з вимогами нового стандарту в сфері охорони праці ISO 45001-2018.

Начальник Управління Держпраці Юрій Наконечний наголосив, що загалом в області превентивна робота повинна бути націлена на профілактику порушень, мінімізацію випадків травматизму. Важливим засобом цього є впровадження ризик-орієнтованої Концепції охорони праці, роз’яснення її стандартів кожному роботодавцю. Адже саме роботодавець несе відповідальність за оцінку ризиків на робочому місці, визначення небезпечних факторів, їх усунення і створення загалом належних умов праці.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Розвиток біометану має стратегічне значення для нової моделі ринку природного газу
У Києві відбувся «Перший український форум біометану», до учасників якого з промовами, зокрема, звернулися заступник Державного секретаря США, координатор групи ...
Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні: ЮНІДО запустила пов’язаний із 3D-друком проєкт
Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) запустила фінансований Японією проєкт зі сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю через запровадження технологій ...
Як правильно і безпечно користуватися генератором: поради рятувальників
Через неправильне використання генераторів в Україні фіксують нещасні випадки. Рятувальники дали поради, як правильно і безпечно користуватися генератором Укотре рф ...