Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки пропонують підвищити


Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки пропонують підвищити

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2607 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки».

Його внесено за результатами заслуховування на засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності інформації керівництва Національної поліції України про хід і результати досудових розслідувань кримінальних проваджень щодо пожеж в м. Одеса.

Законопроектом, зокрема, пропонується за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної та іншої спеціальної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням встановити штраф:

  • на громадян від 30 до 50 н.м.д.г. (510–850 грн);
  • посадових осіб та ФОП — від 50 до 100 н.м.д.г. (850–1700 грн).

Нагадаємо, що зараз розміри цих штрафів є такими: 0,5–7 н.м.д.г. (8,5–119 грн) та 2–10 н.м.д.г. (34–170 грн).

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей легкої чи середньої тяжкості або майнову шкоду у великому розмірі, запропоновано карати:

  • штрафом від 300 до 800 н.м.д.г. (5100–13 600 грн)
  • або виправними роботами на строк до двох років,
  • або обмеженням волі на строк до трьох років,
  • або позбавленням волі до трьох років.

Те саме діяння, якщо воно призвело до завдання тяжких тілесних ушкоджень людей, до загибелі людини, до завдання майнової шкоди в особливо великому розмірі або до інших тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель двох і більше людей, каратиметься позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Майнова шкода вважатиметься заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах — якщо прямі збитки становлять суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Дебет-Кредит

Матеріали до теми


Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...